Jak určit výši záloh na služby

Vložil cep (bez ověření), 24. Říjen 2016 - 14:01 ::

Ve stanovách máme:

„Výši měsíčních záloh na jednotlivé služby určí statutární orgán jako měsíční podíl dle skutečných nákladů na jednotlivé služby za uplynulé zúčtovací období s přihlédnutím k předpokládaným cenám běžného roku, na který se zálohy platí. Statutární orgán má právo změnit v průběhu zúčtovacího období výši zálohy na jednotlivé služby, a to zejména v míře odpovídající změně ceny služby, změně počtu osob rozhodných pro rozúčtování a výsledku z rozúčtování služeb, který výrazně neodpovídá stanoveným zálohám. Vlastník má právo požadovat úpravu výše záloh ze stejných důvodů, jako statutární orgán.“

Koupil jsem byt, při oznamování koupě bytu jsem současně požádal o konkrétní výši záloh na vodu a teplo – domnívám se, že jsem výši odhadl dostatečně přesně, protože jsem vyšel ze spotřeby naší rodiny v předchozích letech v obdobném bytě, kde jsme bydleli a současně jsem přihlédl k vyúčtování předchozího majitele, které mi okopíroval.

Výbor ale žádost o konkrétní výši záloh proignoroval a podle jejich výkladu v souladu se stanovami překlopil výše záloh od předchozího majitele (porovnal jsem svůj a jeho evidenční list a máme totožné zálohy).

Dokážu pochopit, že v případě tepla by výši zálohy měl určit výbor na základě nákladů celého domu, ale paradoxně zrovna u tepla mi stanovili nižší zálohu, než jakou jsem požadoval. U studené a teplé vody mi zase stanovili nepřiměřeně vysoké zálohy.

Chápu, že zálohy nám budou vráceny po vyúčtování, ale musí si člověk nechat líbit jakoukoliv výši záloh?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.