Prošlé cejchy vodoměrů a rozúčtování nadspořeby

Vložil slimak, 11. Říjen 2016 - 21:25 ::

Dobrý den,

přicházím se zdvořilým laickým dotazem. Ve SVJ jsme nedávno zjistili, že máme už několik let pohříchu neocejchované vodoměry, protože nás na to správcovská firma nikdy neupozornila. Co čert nechtěl, jeden vlastník jednotky, říkejme mu pan Vodník, spotřeboval extrémní množství studené vody, zřejmě ji nechal protékat několik měsíců když se v bytě nezdržoval. Nyní pan Vodník odmítá vodu s odkazem na prošlý cejch vodoměrů SVJ zaplatit. Správcovská firma se taky necítí být odpovědná za neprovedení kontroly cejchů / výměny vodoměrů po celou dobu a navrhuje rozpočítání dlužné vody podle podlahových ploch, což se ostatním členům pochopitelně nelíbí.

Moje dotazy zní:

  1. V zákone o vodovodech a kanalizacích jsem se dočetl (§ 17 odst. 4), že se v případě nefunkčních vodoměrů musí použít výpočet podle skutečné spotřeby v předchozím roce, takže bez ohledu na náměry prošlých vodoměrů. Lze z toho vycházet, nebo tento zákon platí pouze pro vztah SVJ / vodárny a nikoliv pro vztah SVJ / vlastníci jednotek?
  2. Pokud se použije výše uvedený náhradní výpočet, po kom se lze domáhat úhrady rozdílu mezi tím co SVJ dle patního vodoměru uhradí vodárnám, a tím co pan Vodník uhradí SVJ? Neodpovídá za vzniklou škodu náhodou správcovská firma, která zanedbala povinnost provádět kontroly a výměny vodoměrů dle správcovské smlouvy ?
  3. Nebo je smysluplnější se naopak s panem Vodníkem soudit i přes prošlé cejchy a prokazovat jeho spotřebu například rozdílem hodnot mezi patním vodoměrem a součtem všech ostatních sousedů?
  4. Nedopustí se SVJ protiprávního jednání se sankcí až 1 mil. Kč dle zákona o metrologii tím, že po někom požaduje úhradu založenou na měření vodoměrem s prošlým cejchem?

Děkuji předem za názor, hlavně pana Lakea!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.