Musí mi dát Průkaz energetické náročnosti? Povinnost vůči nájemníkovi má SVJ nebo vlastník?

Vložil ted (bez ověření), 1. Září 2016 - 20:51 ::

Pronajímám byty, které jsou ve třech různých domech (3 SVJ). Ty shodou okolností spravuje jeden správce. Příjem řádně daním a na mé nájemníky si nikdo neztěžuje. Na schůze poctivě chodím. Nic nedlužím a své oznamovací povinnosti vůči SVJ řádně plním. Kamarád realitní makléř mě upozornil, že do inzerátů musím uvádět energetickou třídu a nájemníkovi dokládat kopii PENB, nejlépe přiložit jako přílohu k nájemní smlouvě. Tak jsem si PENB od SVJ vyžádal, vím, že už je mají hotové, čili by to neměl být problém, stačí mi je poslat e-mailem. Bylo mi však odpovězeno, že v souladu se stanovami společenství v souvislosti s právem nahlížet nemá vlastník právo požadovat vydání dokumentů do jeho dispozice, ani právo pořizovat si kopie, a tedy z tohoto důvodu mi nemohou kopie PENB poskytnout, prý mohu v úřední hodiny přijít a udělat si výpisky.

Když kouknu do zákona o hospodaření energií, tak v § 7a se poněkud nelogicky píše, že „společenství vlastníků jednotek je povinno předat ověřenou kopii průkazu nájemci ucelené části budovy nejpozději při podpisu nájemní smlouvy“ … „ucelenou částí je byt“ (§ 2 písm. q).

Podle zákona tedy paradoxně toto není povinnost pronajímatele (vlastníka) vůči nájemci, nýbrž jde o povinnost SVJ vůči nájemci, což je docela podivné. Takže já musím dopředu informovat SVJ, že se chystám s nájemcem uzavřít nájemní smlouvu a SVJ by mělo před uzavřením smlouvy předat budoucímu nájemci průkaz. (Logiku v tom nehledejte.)

Paradoxně tedy v tomto konkrétním případě nejsem partnerem nájemce já, ale SVJ. A tu povinnost má SVJ, nikoli já? Čili já jsem z obliga a teoreticky bych neměl být sankcionován ze strany SEI?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.