Jak bude znít žalobní petit na vydání dokumentů SVJ

Vložil Ondřej_hn (bez ověření), 16. Srpen 2016 - 7:38 ::

SVJ je povinno umožnit nahlížet do dokumentů (§ 1179 NOZ), pod čímž se dle judikatury rozumí též umožnit je okopírovat, a dále je povinno umožnit nahlížet do podkladů k vyúčtování (§ 8 zákona 67/2013 Sb.). Zajímavé mimochodem je, že speciální zákon přímo hovoří o povinnosti „umožnit pořízení kopie podkladů“ a NOZ o tom mlčí, na což asi bude upozorňovat advokát SVJ, ale věřím, že soud se přikloní k judikatuře NS a okopírování přeci jen nařídí.

Řeším, jak bude znít žalobní petit. Mé SVJ mi odmítlo nahlédnout do jakéhokoli dokumentu (předseda odmítá poskytnout dokonce i stanovy, které ani nezaložil do sbírky listin, nechtějí mi dát Prohlášení vlastníka – v tomto případě to není nic strašného, mohu zaběhnout na katastr, problém jen je, že 1 strana bude stát 30 Kč a počítám, že Prohlášení bude mít přes 50 stránek – jsme 100 bytové SVJ). Mohu následně zkusit vymáhat škodu po SVJ, ale nevím, jestli naleznu příčinnou souvislost mezi odmítnutím poskytnout Prohlášení vlastníka a nutností zaplatit správní poplatek za kopie.

Petit:
Žalovaný je povinen žalobci umožnit nahlédnout a vyhotovit kopie veškerých dokumentů žalobce do tří dnů od právní moci rozsudku.

Mně to přijde velmi nekonkrétní. Jak by takový rozsudek byl následně vykonáván v příp. nařízení výkonu rozhodnutí? Obávám se, že soud buď žalobu ihned zamítne, nebo bude požadovat konkrétní specifikaci dokumentů, do kterých chci nahlédnout. Jenže já jsem schopen podat pouze částečný výčet dokumentů a to ještě ne zcela konkrétní.

  • Chci stanovy, a to jak v aktuálním znění, tak i neplatné stanovy
  • chci prohlášení vlastníka
  • chci smlouvy, ale nejsem schopen vyjmenovat jaké smlouvy (příkladmo mohu uvést smlouvy s dodavateli médií, o úklidu, o správě… vyčet ale nebude úplný, protože nevím, jaké smlouvy jsou uzavřeny)
  • chci zápisy ze všech schůzí
  • hlavní účetní knihu
  • účetní doklady sloužící k zaúčtování jednotlivých účetních pohybů
  • atd.

Jak byste žalobní petit formulovali? Stručně a obecně s nadějí, že soud žalobu nezamítne a soudní vykonavatel si s tím poradí. Nebo konkrétně, kdy ale nejste schopni vyjmenovat úplný výčet dokumentů, které požadujete?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.