Pomer vydaju "na vlastni spravu " k vydajum na celou spravu domu a pozemku

Vložil Arveno, 8. Červen 2016 - 13:48 ::

je otazka ci tema diskuse na kterou me privedl prispevek p. Poznamky v predlouhe a castecne zajimave casti pod titulkem „kde je ted Lake“. Pro prehlednost pokracuji v diskuzi v teto separatni casti.. Ve svych prispevcich vysvetluje p. POZNAMKA co je mineno pojmem „cinnost vlastni spravy“, z jakych disciplin jsou pojmy odvozeny a nakonec jaky je pomer nakladu na „vlastni spravu“ ke sprave/ cinnosti celeho „podniku“ SVJ.

Dovoluji si okopirovat/se­parovat z dlohe zmatene diskuse zajimavy prispevek p. POZNAMKY:

"činnost vlastní správy Vložil Poznamka (bez ověření), 6. Červen 2016 – 23:49 činnost správy je termín z podnikového manažeru u též z ekonomické statistiky proto takový termín již zákon nemusí definovat. Mluvíme-li o dělení činnosti nebo nákladů je to přibližně totéž neboť výkon činnosti vytváří náklad. Správní činnost vysvětlíme u výrobního podniku vyrábějící osobní auta a cestou analogie přeneseme na SVJ. Činnost nebo náklad celého podniku vyrábějící auta stanovený na základě funkce podniku je výroba aut. Charakterizujeme-li činnosti na nižší úrovni než „celý podnik“ pak můžeme dělit na správní a výrobní. Správní činnost je taková činnost, která zajišťuje fungování podniku jako výrobní jednotky pro výrobu (organizování, řízení, plánování, kontrola evidování, začlenění do společnosti…). Výrobní činnost vytváří výrobní produkt (auta). Správní činnost vykonává správní aparát podniku („ředitelství“). Přenesení analogie do SVJ má ten problém, že „výrobní činnost“ u SVJ také tvoří správu ale „správu domu a pozemku“. Aby se rozlišil „správní aparát SVJ“ byl pojmenován „vlastní správa“ o tím odlišen od „správy domu a pozemku“. Charakterizujeme-li náklad na základě funkce SVJ (na úrovní celého SVJ) pak je to „správa domu a pozemku“. Budeme-li ovšem náklady dělit na „správní a výrobní“ pak dostaneme: náklady vlastní správy – funkcionářské odměny, odměna externího správce za správní činnost, právní služby, vymáhání dluhů, odměny za zpracování účetnictví, mzdová agenda odečty, rozpočítání společných nákladů, vyúčtování, zpracování rozpočtů, účetní závěrka, finanční operace, předpisy měsíčních plateb, komunikace vedení SVJ se členy a okolím, nákup inventáře, spotřebního materiálu, provozní služby, el. energie pro vlastní činnost , realizace schůzové činnosti (komunikace, pronájem sálu, prezentační techniky), vzdělávací aktivity vedení SVJ, založení, vedení a likvidace běžného nebo úvěrového účtu či jiného peněžního produktu, pojištění odpovědnosti funkcionářů. náklady správy domu a pozemků – technická péče kontrolní a revizní, opravy a údržba, modernizace a rekonstrukce, spotřebovaná energie ve společné části (mimo osvětlení), přeprava nebo doprava věcí pro dům a pozemek, TDI, péče o pozemek a porostu na pozemku, pojištění majetku, nákupy spotřebního materiálu provozu domu a pozemku, nákup inventáře pro dům a pozemek. Já osobně nedávám přednost ani dělení ani nedělení nákladů, ale mně irituje, že metoda dělení je posuzována pouze emotativně (blbost, nesmysl) a ne vecně. Zpracoval jsem vlastní vyúčtování s dělením i bez dělení, rozdíl činil 861 Kč navíc náklad při nedělení (vše dle plochy) i za podmínek, že vlastním jednotku s největší plochou.

správní činnost

Strukturalizaci podnikových aktivit řeší obor „organizace a technika řízení“ (manažment). Věcně jsou to činnosti útvarů ředitelství podniku. Kvantifikací nákladů řeší mamažerské účetnictví a tvoří správní režii. Velikostně je to individuální. V našem SVJ z celkových výkonů správy (v četně služeb) činí vlastní správa 11,5%.

Náklad vlastní správy vzniká z celkového působení SVJ, tj. i z poskytování služeb. Např. zaúčtování faktur a platby faktur za dodávky plnění služeb tj. práce účetního tvoří náklad vlastní správy. V našem SVJ v roce 2015 měli násl. nákl. strukturu (v. tis. Kč.) služby .............­.....1'200 tis. správa domu a poz..... 800 tis. vlastní správa ....... 260 tis. tj. 11,5% z celkem SVJ Celkem SVJ .......... 2'260 tis " ---------------------------Konec citatu---------- Paralela prirovnani cinnosti (sprava domu a pozemku) SVJ s cinnosti automobilky jejimz ukolem je produkovat automobily me dovedla k otazce:

Kolik % na cene auta/produktu pochazi z vydaju „na vlastni spravu“ a kolik z vydaju na vyrobu? Pokud by byly vydaje na „vlastni spravu“ rozdeleny stejne na vsechna vyrobena auta, tak by musela byt vyroba nejmensiho auta velice lacina ci cena maleho auta dosti vysoka.

Tim chci rici, ze pravdepodobne existuje nejaky dany pomer/vztah mezi rozdelenim vydaju „na vlastni spravu podniku“ a produkty/auta ktere maji ruznou hodnotu/velikost.

Vazeny p POZNAMKO, vazeni diskutujici, muzete dat odpoved, odhad ci se nad toto otazkou spolecne zamyslet ? Dekuji a preji Vam hezke odpoledne

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.