Vložil ivanq, 6. Červen 2016 - 23:07

Pokusím se pochopit Vaši otázku a vysvětlit svoji představu na příkladu.

Dejme tomu že existuje SVJ, které má bezvadně fungující výbor. Jeden člen výboru vede účetnictví, druhý hlídá smlouvy s teplárnou, vodárnou a dalšími dodavateli služeb, třetí připravuje pro vlastníky rozpis měsíčních úhrad a na konci roku dělá vyúčtování (přeplatky a nedoplatky) atd. atp., tak jak to mají uvedeno ve Stanovách. Vyjmenované činnosti členů výboru představují vlastní správní činnosti. Odměny za tyto činnosti potom představují měsíční paušál (v daném případě 5.100.- Kč měsíčně, který se rozvrhne na jednotky rovným dílem, čili je-li v domě 30 bytů, 170 Kč měsíčně na každý byt.)

Dejme tomu, že SVJ se rozhodne opravit střechu domu. Dodavatel nové střechy vystaví fakturu na 2.100.000.- Kč. Úhrada faktury do paušálu nepatří, ale rozvrhne se na vlastníky podle jejich podílu na společných částech (v daném případě součet podlahové plochy všech bytů je 1500 m2, čili 2100000:1500 = 1.400 Kč na m2 bytu.) Malý byt (garsonka, 35 m2) se potom bude podílet 1400*35 = 49.000.- Kč, kdežto čtyřpokojový byt, 79 m2, se bude podílet 1400m*79 = 110.600.- Kč.

Nyní mohu odpovědět na otázku. Pod paušál nespadá kromě zmíněné opravy střechy také ani např. vymalování chodby, zateplení domu, instalace osvětlení, instalace rozvodu datového signálu v domě, generální oprava výtahu, oprava balkonů, položení nové modernější podlahy ve sklepě, osazení hasicích přístrojů v domě atd. atp. Jinými slovy do paušálu nepatří konkrétní práce, které udržují nebo zvyšují kvalitu bydlení v domě (údržba, opravy, rekonstrukce a modernizace, revitalizace)

Na druhé straně naopak do paušálu patří práce převážně administrativní povahy, které nepřispívají přímo ke zhodnocení nebo udržení hodnoty domu.(Např. účetnictví je sice nutné, ale ani sebelepším účtováním hodnotu domu ani kvalitu bydlení nezvýšíte.)

Ivanq

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.