Vložil Magda3 (bez ověření), 6. Červen 2016 - 15:40

Arveno, pod správu domu nespadá pouze odměna správci. Patří sem například opravy. A ty snad rozdělujete podle vlastnických podílů.

V § 1180: (2) Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně.

Vlastní správní činnost je vlastně správa právnické osoby SVJ. Určitě se shodneme, že členové orgánů nevykonávají pouze vlastní správní činnost, ale většinou vykonávají správu cizího majetku. Našeho majetku. To zda vám nějaká správcovská firma fakturuje paušál je zcela irelevantní. Podstatné je, jak tento paušál rozúčtují vlastníci mezi sebou.

Rozhodně mezi vlastní správní činnost SVJ nemůžete počítat správu domu. To je totiž právě a jenom správa cizího majetku a ta se má rozúčtovat dle odst 1. § 1180

Jinak zde Pavel dával odkaz na velmi opatrný názor odborné veřejnosti: Novotný, Horák, Holejšovský, Oehm Bytové spoluvlastnictví a bytová družstva. Komentář. Praha: C.H.Beck, 2016 na str. 90 uvádí: „S ohledem na popsaná obecná pravidla dispozitivnosti však zřejmě není třeba o možnosti dispozice v daném případě pochybovat – kogentní zákaz zde nenajdeme, o statusovou věc nejde, nejde ani o otázku základní právní regulace. Ustanovení je zjevně pouhým vodítkem pravidel správy nemovité věci a jiné úpravě než v zákoně, zpravidla ve stanovách, by zřejmě nemělo nic bránit.“

Magda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.