Vložil ivanq, 29. Květen 2016 - 19:05

Milá ztracená, rozumím tomu tak, že jste určitou dobu platila omylem menší měsíční zálohy na služby, než kolik jste měla předepsáno. Na svoji chybu jste přišla sama (nepíšete, že byste dostala upomínku). Předpokládám, že při každé změně měsíčních záloh dostáváte písemně doklad o změně. Víte tedy, kolik jste měla předepsáno platit a kolik jste platila. Nemůže proto pro Vás být problém spočítat si, kolik dlužíte „čistého.“ Co možná nevíte, je výše příslušenství k Vašemu dluhu (=úrok z prodlení apod.).

Na Vašem místě bych proto co nejdříve (sofort) zaplatil „čistý“ dluh, t.j. rozdíl mezi tím, co jste měla předepsáno zaplatit a co jste skutečně zaplatila. Pokud jste bordelář a ztratila jste rozpis plateb i složenky o zaplacení, tak to odhadněte a pošlete o trochu víc. Protože to jsou zálohy, tak se Vám případný přeplatek při vyúčtování vrátí (pokud předseda nespoléhá na Vaši hloupost a nekrade). Protože jste dosud žádnou upomínku nedostala, tak bych si (možná naivně) myslel, že žádné příslušenství k dluhu nepatří. Další postup záleží na tom, jak silné máte nervy a co si k vám předseda dovolí.

První postup by spočíval v tom, že bych zašel za předsedou a řekl mu, že jsem omylem platil méně než jsem měl, ale že hned jak jsem to zjisti, tak jsem vše zaplatil (dneska, včera) složenkou (převodem) a zeptal bych se, jestli budu muset zaplatit nějaké penále. Kdyby řekl že ano, tak bych mu také poděkoval, požádal ho, aby mi řekl kolik a hned bych zaplatil.

Druhý postup by byl na místě, kdybych se předsedy bál. Potom bych totéž napsal a poslal poštou. Dopis si totiž musí přečíst. Jakmile bych ho potkal, hned bych se ho zeptal stejně jako v prvním postupu.

Kdyby se na konci roku ukázalo, že mi strhli penále, i když on říkal, že žádné nebude, tak bych mu mezi čtyřma očima řekl co si o něm myslím.

Pokud by se nejednalo o penále nad 10.000.- Kč, tak bych to bral sportovně (soud by mohl vyjít dráž).

Moje rada není o zákonech, ale o psychologii. Zajímalo by mě dozvědět se, jak jste dopadla. Bude-li to možné, napište. Držím pěsti.

Ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.