Vložil N. Klainová (bez ověření), 10. Květen 2016 - 8:36

Pane Pavle, napsal jste:

„PŘÍJEM SVJ znamená, že SVJ na svůj bankovní účet přijme peníze. Úplně něco jiného je, kdyby bylo ve stanovách, že příspěvek je VÝNOS, který by účetní účtoval/a ve třídě 6.“

ALE: Příjem SVJ může znamenat i výnos SVJ. Záleží na tom, pro jaké účely jsou ty pojmy použity.

Má-li SVJ ve stanovách, že příspěvek je příjem SVJ, vypadá to, že autoři stanov opisovali z § 16 NV č. 366/2013 Sb., aniž přesně věděli, co opisují.

Autoři § 16 NV zase opisovali ze ZDP § 18, podle něhož nejsou příjmy z příspěvků SVJ předmětem daně. A taky pořádně nevěděli, o čem píší.

Autoři ZDP píší o příjmech i když tím myslí výnosy, ovšem ti jediní nám k těmto pojmům dodali vysvětlení v § 21h Vztah k účetním předpisům, podle něhož u poplatníka, který je účetní jednotkou, jsou příjmy jeho výnosy a výdaji jeho náklady.

Autoři NV č. 366 měli pracovat s pojmy náklady a výnosy, chtěli-li upravovat účetnictví, nebo s pojmy příjmy a výdaje, chtěli-li upravovat zdaňování.**

Několikrát jsem na to MMR upozorňovala, leč marně. Výsledkem nelogické úpravy v NV jsou závěry diskutujících, které nemají hlavu ani patu. A dokud se MMR nerozhodne, kterou dvojici bude používat, nebude to o nic lepší.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.