Stanovy SVJ podle paní Klainové

Vložil gl. (bez ověření), 6. Květen 2016 - 13:06 ::

Mám dotaz ke stanovám paní Klainové, resp. konkrétně k výběru příspěvků na správu domu, které má docela detailně rozpracované, nejsem si ale jistý, jestli vše chápu správně.

Autorka stanov navrhuje, aby SVJ předepisovalo příspěvky na správu formou:

KAŽDOMĚSÍČNĚ:
krátkodobé zálohy (na úhradu nákladů aktuálního účetního období, tj. leden-prosinec), tyto zálohy podléhají vyúčtování k 31.12. formou Přehledu o stavu a čerpání záloh na správu podle druhu záloh a podle vlastníků. O případném vrácení přeplatků může rozhodnout shromáždění.

KAŽDOMĚSÍČNĚ:
dlouhodobé zálohy (na úhradu nákladů v příštích účetních obdobích, tj. od následujícího roku a později), tyto zálohy podléhají vyúčtování k 31.12. O pří­padném vrácení přeplatků může rozhodnout shromáždění.

NEPRAVIDELNĚ:
jednorázové příspěvky vybírané po skončení akce ve výši skutečných nákladů (byla-li akce schválena mimo schválený rozpočet, já to chápu tak, že úhrada není naplánována jako součást dlouhodobé zálohy????)

Moje otázky:

Není mi úplně jasné, jaké konkrétní náklady mají spadat pod KZ a DZ. Bod c) je mi asi jasný, může jít třeba o nečekanou opravu střechy, do které nenadále začne zatékat a s opravou není počítáno a není na ni „spořeno“ formou DZ, tak se vybere mimořádný jednorázový příspěvek. (I když zvykem spíše bývá, že SVJ si vezme úvěr.)

Proč mi není jasné, jaké konkrétní náklady spadnou do KZ a do DZ? Protože dále ve stanovách paní Klainová pokračuje, že příspěvky na správu jsou stanoveny podle druhu nákladů:

  1. podle spoluvlastnických podílů na úhradu nákladů na činnosti provozně technické (opravy, údržbu, na revize, pořízení movitých a nemovitých věcí)
  2. na každou jednotku ve stejné výši na úhradu nákladů na vlastní správní činnosti (odměny volených orgánů a smluvního správce, pořízení majetku pro vlastní správní činnost)

A v tomto momentu se už začínám ztrácet.

Představuji si předpis plateb vlastníka, ve kterém je příspěvek na správu členěn do dvou položek: KZ a DZ. Ale pak se mi v hlavě motají ty dva způsoby stanovení: dle spoluvlastnických podílů a na každou jednotku stejně. Takže příspěvek na správu bude mít v předpisu 4 položky, nebo jak?


Tedy nějak takto?

PŘEDPIS VLASTNÍKA

Příspěvek na správu .............­.............­............ 2500 Kč
z toho:
krátkodobá záloha na provozně technické činnosti … 500 Kč
dlouhodobá záloha na provozně technické činnosti … 1000 Kč
krátkodobá záloha na vlastní správní činnosti … 800 Kč
dlouhodobá záloha na vlastní správní činnosti … 200 Kč


A pak jednou za pár let může SVJ vystavit mimořádný předpis příspěvku na jednorázovou akci (třeba opravu střechy):

MIMOŘÁDNÝ PŘEDPIS VLASTNÍKA

Oprava střechy .................. 35000 Kč
Zaplaťte do 15 dnů.


Dále autorka ve stanovách uvádí, že z příspěvků na správu nesmí být hrazeny splátky úvěrů, např. na zateplení a výměnu výtahů, tyto musí být hrazeny ze samostatných záloh (předpokládám že dlouhodobých???).

Tedy předpis by vypadal nějak takto?

PŘEDPIS VLASTNÍKA

Příspěvek na správu .............­.............­.......... 3200 Kč
z toho:
krátkodobá záloha na provozně technické činnosti … 500 Kč
dlouhodobá záloha na provozně technické činnosti … 1000 Kč
krátkodobá záloha na vlastní správní činnosti … 800 Kč
dlouhodobá záloha na vlastní správní činnosti … 200 Kč
splátka úvěru na zateplení a výtahy ................. 700 Kč

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.