Žaloba a její lhůta, "předběžná žaloba" + trestní oznámení, soudní náklady

Vložil Zdeněk888, 4. Květen 2016 - 3:16 ::

Reálně se domnívám, že by někdo rád "ovládal" peníze SVJ, takže musím jednat rychle, ale nemám k tomu potřebný čas a také znalosti. Prosím o pomoc s radou popř. s "předběžnou žalobou" viz níže.
Jsme nové SVJ, které má své IČO, založeno 12/2015 (první schůze), vznik 3/2016 (zápis do OR), další schůze shromáždění 4/2016. Na schůzi v 12/2015 při založení SVJ bylo hlasováním schváleno, že se o správu domu bude starat staronový správce tj. SBD, ale to je vše. Minulý týden tj. 4/2016 jsem zjistil, že mezi SBD a SVJ byla uzavřena smlouva s názvem "SMLOUVA O ZAJIŠŤOVÁNÍ SPRÁVY DOMU A POZEMKU (SMLOUVA O SPRÁVĚ NEMOVITOSTÍ)" a tato smlouva podepsána 1/2016. Chci zneplatnit tuto smlouvu, protože je to paskvil výhodný především pro SBD atd.:

1) Podezření porušení § 253 odst.3 89/2012 Sb. - v 12/2015 bylo hlasováno o bodu, který nebyl v programu shromáždění tj., že o správu domu se bude starat SBD (mám notářsky ověřený zápis, kde v programu je uvedeno 1.Zahájení/2.Schválení stanov společenství vlastníků/3.Volba orgánů společenství/4.Informace správce a organizační záležitosti/5.Závěr).
2) Podezření porušení § 1208 odst. h) 89/2012 Sb. - o tom, že by o "schválení smlouvy" viz zákon rozhodlo shromáždění nemůže být řeč, viz termíny výše.

Určitě bych využil služeb právníka při podání žaloby a zastupování, ale dříve bych chtěl být trochu "v obraze" popř. zvážit alternativy.

- Neprošvihl jsem lhůtu/lhůty dle § 1209 odst. h) 89/2012 Sb., popř. jiného zákonného ustanovení, kdy mohu podat žalobu? Mám/nemám hodně/málo času?
- Pokud již nemám "moc času" a než bych záležitost stačil probrat s právníkem, mám nějakou alternativu, co např. napsat "předběžnou žalobu" na výbor SVJ, kde porušení zákona popíšu, kopii "předběžné žaloby" proti podpisu svého originálu bych osobně předal orgánu SVJ a ješte bych tento krok podpořil podáním trestního oznámení na polici ČR pro podezření ze spáchání trestného činu dle § 220 odst.1) 40/2009 Sb. nebo § 221 odst.1) 40/2009 Sb.?
- Jak by to bylo přibližně s náklady na právníka a soud. Je mi jasné, že vstupní náklady nesu já. Kolik bere "obvykle" právník hned v počátku (úvodní konzultace a malá rada, sepsání žaloby)? Kolik stojí/by stál vstupní soudní poplatek v mém případě? V případě úspěchu u soudu, je pravděpodobné, že mi soud uzná právo na náhradu nákladů řízení proti žalovanému? Předpokládám, že u žalob vůči SVJ není nutné/obvyklé podávat "výzvu k plnění" s ohledem na § 142a odst.1 z.č.99/1963 Sb. a soud bez problémů uznána náhrady dle § 142a odst.2 z.č.99/1963 Sb.. Těžko si mohu představit, že bych zaslat SVJ "výzvu k plnění", s tím, že došlo k porušení zákona a aby smlouvu zneplatnily? Nevím "jak to funguje", jsem "soudy nepolíben", poraďte prosím. Díky

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.