Rozšíření bytu jen na základě nového Prohlášení vlastníka

Vložil alibagil, 3. Květen 2016 - 18:09 ::

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu.

Vlastním byt v domě o 3 bytových jednotkách, který mí rodiče kupovali od města někdy těsně po revoluci, v době, kdy ještě pravděpodobně nebyly nastaveny všechny zákonné povinnosti tak, jako je to teď. Byt nad námi se v této chvíli prodává a budoucí vlastník ke mně přišel s tím, že nemůže dojít k přepsání, protože na katastru chybí prohlášení vlastníka, resp. možná tam je, ale chybí v něm některé povinné pasáže, jako vymezení spol. prostor, atd., které snad současný platný zákon vyžaduje. Souhlasil jsem tedy, že se vytvoří a podepíše prohlášení nové, které, když jsem ho ale dostal a prohlédl, vykazovalo několik nesrovnalostí, jako menší plocha mého bytu, můj menší spoluvlastnický podíl, společné části domu (půda) vyhrazené čistě k výlučnému užívání 3 bytové jednotky (prodávaného bytu). Začal jsem se tedy ptát a ukázalo se, že to samozřejmě není žádný omyl, že je to záměrně připraveno k tomu, aby se tento byt dal následně rozšířit z původního 2+1 na 4+1, o nějakých 20 metrů čtverečních, právě o prostor půdy. A to bez jakýchkoliv dalších povolení, nebo schválení. Pochopil jsem to tak, že se využije jakési chybějící dokumentace a bude se v papírech tvrdit, že ten byt byl vždycky 4+1, o té nové, nadstavené rozloze. Vůbec tedy nevím, jak je tohle možné udělat, ale všichni se tváří, že to možné je.

Můj dotaz zní, kdybych s tím souhlasil a toho upravené prohlášení podepsal, vyplívají z toho pro mě nějaká právní rizika? Nemohu být kvůli tomu v budoucnu nějak popotahován ze strany úřadů, kdyby se to zjistilo? A také, jestli nenesu nějaká rizika majetková, co se týče mého vlastnictví, co konkrétně může způsobit to, že se de facto vzdám části svého podílu (rozšířením bytu se podíly samozřejmě musí upravit). Děkuji moc za odpověď.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.