Co říkáte na toto účetnictví SBD?

Vložil Werewolf, 27. Březen 2016 - 12:12 ::

Čekáme, až se naše SVJ objeví v rejstříku. Pak budu dělat schůzi, kde rozhodneme, zda ponechat správu družstvu, nebo si ji povedeme sami a jen účetnictví svěříme externímu zpracovateli. Jsem tedy postaven před dvě varianty, které budu prezentovat na shromáždění. Připojil jsem dva výpisy od našeho domu, které družstvo vede. Jeden je pouze za leden a druhý je leden až doposud. Protože nejsem znalec, ptám se zde účetních odborníků, jak se Vám toto jeví?

Co se mě osobně nezdá je:

  • družstvo u nás vlastní 10 bytů. V tabulce 1, kde jsou uvedeni dlužníci jsou zobrazovány i byty, které patří družstvu. Podle mě má družstvo povinnost platit předpis (zálohy, příspěvky…), nikoli nájemce. Jestliže družstevník družstvu nezaplatí, neměl bych v pohledávkách vidět konkrétní družstevní byt, nám nedluží v tom případě nájemce, ale družstvo má povinnost předpis uhradit a že mu nájemce nezaplatil, by mě nemělo vůbec zajímat, ani nevidím důvod, abych se o tom dozvěděl.
  • v tabulce 3 je položka za 1.440,– úkolová mzda, to je jedné paní za úklid. Na to mám v předpisu položku 60,–. Tu platí všech 24 bytů stejně, v této tabulce mě tak chybí kladná hodnota vybraných příspěvků, tedy položka +1.440,–
  • podobně tabulka 4, kde jsou odečteny správní poplatky, inkasní a sčmbd, přijaté příspěvky nejsou ale detailně rozepsány a všechny jsou nejasně zahrnuty v „předpis z nájmu“

Dále (nepatří to ani tak do účetnictví, ale..) se mi moc nelíbí, že platím 4,–/měs. příspěvek sčmbd, protože i jako vlastník jsem stále členem družstva. Díky tomu ale platím 120,– za správu místo 240ti a prý máme díky tomu výhodné pojištění domu.

No řekněte účtaři, jak se v tom vyznáte, pokud si dáte ten čas se mi na to podívat :-)

PřílohaVelikost
Přehled hospodaření střediska 2124_01-03.pdf97.07 KB
Přehled hospodaření střediska 212401-01.pdf72.46 KB

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.