Vložil lake, 27. Březen 2016 - 12:48

Váš dotaz je zmatečný.

Píšete, že pronajímán bude nebytový prostor. Ten má nepochybně svého vlastníka. Není jasné, proč se snažíte „aby to nebyl zisk PO“.

Je bezvýznamné, kdo je vlastníkem nebytového prostoru – zda je to PO (právnická osoba), nebo fyzická osoba. Podle konstantního výkladu Ministerstva financí a podle judikatury Nejvyššího soudu platí, že nájemné je vždy příjmem pronajímatele. Pronajímatelem může být podle okolností buď vlastník pronajímané věci, nebo jiná osoba, která je oprávněna nakládat s věcí z jiného právního důvodu (nejspíše na základě smlouvy s vlastníkem věci).

Z Vaší poznámky o rozpočítávání příjmu soudím, že vlastníkem nebytového prostoru jsou všichni vlastníci jednotek v domě. V tom případě není nutné aby byla sjednávána nájemní smlouva. Jestliže celou jednotku bude užívat pouze jeden z jejích spoluvlastníků, je to rozhodnutí pouze mezi spoluvlastníky navzájem. Nejde v žádném případě o smluvní vztah z nájemní smlouvy! Spoluvlastník jednotky má vlastnické právo k celé jednotce.

Pokud jde o platby za služby, spojené s užíváním nebytového prostoru, toto se bude řídit pravidly rozúčtování služeb, která jsou platná pro dům. Osobou povinnou k úhradě za služby je vždy vlastník nebytového prostoru. V tomto případě všichni spoluvlastníci jednotky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.