Vložil zdeseny clen SVJ, 4. Duben 2016 - 11:34

Všechna rozhodování, která se Vám nelíbí jsou totiž zároveň i změnou prohlášení vlastníka. Takže v praxi jde o to, že pokud chcete něco změnit v prohlášení vlastníka, tak potřebujete dohodu = 100% souhlas dotčených vlastníků a následně pak souhlas shromáždění s takovouto dohodou. Takže na Vašem místě bych byl rád, že to, k čemu jste dosud potřebovala souhlas všech, tak teď Vám stačí kvórum dle stanov a nebo dokonce jen nadpoloviční většina usnášeníschopné schůze.

Nevím, kde v tom lze spatřovat omezení Vašich vlastnických práv.

XIII. Rozhodování o změnách bytu a domu

Zákon v § 1208 písm. f) ObčZ uvádí působnost shromáždění v rozhodování o:

1. změně účelu užívání domu nebo bytu,

2. změně podlahové plochy bytu,

3. úplném nebo částečném sloučení nebo rozdělení jednotek,

4. změně podílu na společných částech,

5. změně v určení společné části sloužící k výlučnému užívání vlastníka jednotky.

Nutno zdůraznit, že všechna uvedená rozhodnutí jsou současně rozhodnutím o změně prohlášení podle § 1166 a 1169 ObčZ. Je třeba uvést, že i u těchto otázek přetrvává stejná nejasnost jako při aplikaci § 1169 ObčZ ve vztahu k § 1208 písmeno b) ObčZ. V tomto směru je tedy třeba odkázat na výklad k ustanovením § 1169 ObčZ (změna prohlášení) a § 1208 písm. b) ObčZ (změna prohlášení – bod IV. výše).

Novotný, M., Horák, T., Holejšovský, J., Oehm, J.: Bytové spoluvlastnictví a bytová družstva. Komentář. 1. vydání. Praha: C. H. Beck, 2016.

A důvodová zpráva k § 1169 uvádí.

Prohlášení o rozdělení domu na jednotky nemůže být neměnné. Vlastníci jednotek jsou mj. oprávněni působit na své vlastnictví, tedy na celou jednotku i její součásti, tudíž je také měnit. Zároveň nelze pominout, že to je stále spoluvlastnictví domu, co se ve vlastnictví jednotky odráží. Změna jednotky se nutně promítne do práv a povinností dalších spoluvlastníků. Nejvýznamnějším soukromoprávním nástrojem vedoucím ke změně spoluvlastnictví je dohoda. Rozdílně od obecné úpravy spoluvlastnictví, kdy je potřebná dohoda všech spoluvlastníků, postačí v daném případě dohoda těch spoluvlastníků, kteří budou změnou přímo dotčeni; dohoda všech spoluvlastníku bude tedy nezbytná jen tehdy, budou-li změnou dotčeni všichni, tj. v případě, kdy má dojít ke změně spoluvlastnických podílů na společných částech u všech spoluvlastníků nebo ke změně způsobu užívání společných částí. Nicméně i tam, kde má dojít ke změně dotýkající se přímo jen některých spoluvlastníků, půjde o jejich působení nejen na jejich vlastní majetek, ale rovněž na majetek společný. Z toho důvodu se vyžaduje, aby s takovými změnami souhlasili spoluvlastníci domu, kteří mají většinu hlasů, a to i když stranami uzavírané dohody nebudou. Rozdílně od dohody samotné, pro niž platí požadavek písemné formy již z obecných ustanovení o právních jednáních týkajících se nemovitých věcí, se u souhlasu dalších spoluvlastníků domu vyžaduje jeho písemná forma výslovně.

To, co Vy z ustanovení vyvozujete a čeho se bojíte, že by někdo bez Vašeho souhlasu mohl rozhodovat o Vaší jednotce v NOZu vůbec není.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.