Vložil zdeseny clen SVJ, 4. Duben 2016 - 7:13

Pro §§§ :
Ale to nic nemění na tom, že pokud se jedná o bytové spoluvlastníctví, jste především spoluvlastníky domu. A ano, máte jiný právní režim určený pro spoluvlastnictví domu založené vlastnictvím jednotek.

Pro levape :
Přečtěte si prosím celou diskuzi, či i více, a ne jen jeden výrok, který vytrháváte z kontextu. Ta tvrzení o rozdílu mezi režimu dle Zákona o bytovém spoluvlastnictví a režimu bytového spoluvlastnictví dle NOZ je totiž z velké části právě na této pouhé doslovnosti. Pokud máte pocit, že nejste spoluvlastník domu, podívejte do Zákona o vlastnictví bytů

§ 1 Předmět a rozsah úpravy

(1) Tento zákon upravuje spoluvlastnictví budovy, u něhož spoluvlastník budovy je vlastníkem bytu nebo nebytového prostoru jako prostorově vymezené části budovy a zároveň podílovým spoluvlastníkem společných částí budovy.

A přečtětě se nález Pl. ÚS 51/2000.

V prvé řadě je nutno poukázat na specifický charakter bytového vlastnictví podle zákona o vlastnictví bytů. Podle § 1 odst. 1 tento zákon upravuje spoluvlastnictví budovy, při němž spoluvlastník budovy je zároveň vlastníkem bytu nebo nebytového prostoru jako prostorově vymezené části budovy a zároveň podílovým spoluvlastníkem společných částí budovy. Platná právní úprava je tedy postavena na spoluvlastnické koncepci, kde hlavním předmětem je budova a vedlejším předmětem byt nebo nebytový prostor, které nejsou reálně oddělitelnými částmi budovy a ke spoluvlastnictví budovy tak přistupuje vlastnictví bytu či nebytového prostoru (konstrukce tzv. dualistické teorie bytového vlastnictví ve spoluvlastnickém pojetí).

Podotýkám toto se v nálezu píše o ZoVB.

V čem je tedy vlastnictví jednotky tak zásadně v ZoVB jiné, než v NOZu?

Já tu formulaci údajné vlastnictví používám zejména proto, abych Vás přiměl se zamyslet na rozdílem, mezi vlastnictvím například auta a bytu. Kdy coby vlastník auta jste jeho plným vlastníkem, a když se úplně nové auto rozhodnete nechat ekologicky zlikvidovat, tak je to Vaše oprávněná volba. Chcete snad tvrdit, že stejnou volbu máte i u bytu?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.