Vložil zdeseny clen SVJ, 2. Duben 2016 - 19:47

Tak předně, od účinnosti NOZ již nemáte budovy a pozemky, ale nemovité věci. http://obcanskyzakonik.justice.cz/…cast-pozemku

Takže předtím jste byla spoluvlastníkem budovy a pozemku. A neoddělitelně od spoluvlastnicví budovy jste vlastnila jednotku. Ta budova se od účinnosti NOZu stala součástí pozemku.

§ 3054

Stavba, která není podle dosavadních právních předpisů součástí pozemku, na němž je zřízena, přestává být dnem nabytí účinnosti tohoto zákona samostatnou věcí a stává se součástí pozemku, měla-li v den nabytí účinnosti tohoto zákona vlastnické právo k stavbě i vlastnické právo k pozemku táž osoba.

§ 498

Nemovité a movité věci

(1) Nemovité věci jsou pozemky a podzemní stavby se samostatným účelovým určením, jakož i věcná práva k nim, a práva, která za nemovité věci prohlásí zákon. Stanoví-li jiný právní předpis, že určitá věc není součástí pozemku, a nelze-li takovou věc přenést z místa na místo bez porušení její podstaty, je i tato věc nemovitá.

Teď jste tedy spoluvlastníkem nemovité věci.

A jako neoddělitelná součást spoluvlastnictví oné nemovité věci, jste vlastníkem jednotky.

Pokud tato jednotka vznikla dle ZoVB není součástí jednotky Váš podíl na společných částech a vlastníte jednotku a spolu s ní ten podíl.

Pokud tato jednotka vznikla dle NOZ je součástí jednotky Váš podíl na společných částech a vlastníte tedy pouze jednotku.

V obou případech jste ale spoluvlastník nemovité věci a jako na spoluvlastníka na Vás dopadají ustanovení NOZ o Vašich vztazích = poměrech s ostatními spoluvlastníky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.