zmena pravnicke osoby SVJ 72/1994 dle vyjadreni

Vložil Arveno, 24. Březen 2016 - 7:27 ::

pravnicke kancelare XXX. Co tomu rikate pane Lake a experti?

" Lze tedy uzavřít, že právní poměry SVJ vzniklého podle ZOVB, stejně tak jako jeho statut, se v souladu s ustanovením § 3041 NOZ řídí tímto novým zákonem.

SVJ (ZOVB) by na novou právní úpravu dle našeho názoru měla reagovat, tak, že změní své stanovy, tak, aby byly v souladu s NOZ. Tedy i co do pravomocí a způsobilosti SVJ.

Rozhodně ovšem nejde o přeměnu právnické osoby dle § 174 NOZ – toto ustanovení se vztahuje kupř. na přeměnu s.r.o. na a.s. Právní forma tak zůstává stejná, liší se jen právní předpis, podle kterého se SVJ řídí, a rozsah práv a povinností.

Ustanovení § 3041 odst. 2 NOZ pak ukládá povinnost právnickým osobám vzniklým podle dosavadních předpisů, pro jejichž právní postavení je od 1. 1. 2014 určující úprava obsažená v NOZ, přizpůsobit své základní vnitřní dokumenty (společenské smlouvy, statuty, stanovy atd.) požadavkům nové právní úpravy. Bez ohledu na to, kdy bylo SVJ založeno a podle jaké právní úpravy, má povinnost své stanovy přizpůsobit NOZ. Pokud má SVJ přizpůsobit své stanovy NOZ a pokud se již ode dne 1. 1. 2014 řídí vnitřní poměry SVJ ustanoveními NOZ, tak považujeme kontrolované ustanovení obsažené ve stanovách za dostatečné a věcně správné, neboť je v souladu s ust. § 1189 NOZ. Zakotvením tohoto ustanovení do stanov je navíc de facto výrazem vůle spoluvlastníků, což je další argument pro správnost tohoto přístupu. Ostatně, pokud by se SVJ vzniklá podle ZOVB měla tímto zrušeným zákonem nadále bezmezně řídit, nebylo žádného důvodu pro zvedení uvedené povinnosti přizpůsobení stanov.

Samozřejmě řešením, které by odstranilo všechny pochybnosti, by byla změna prohlášení vlastníka budovy podle § 1169 odst. 2 NOZ. Toto řešení je ovšem jednak nákladné a jednak administrativně náročné. "

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.