Zeteplení, přechod dluhů - jak přesvědčit účetního

Vložil Werewolf, 17. Únor 2016 - 16:00 ::

Měl jsem dnes schůzku s kandidátem na vedení účetnictví u nás. Kromě tohoto problému si rozumíme, takže jej chci přesvědčit i v tomto. Neraďte, ať najdu jiného, je jediný, kdo je vůbec ochoten se o tom bavit narozdíl od ostatních…

Možná někdy budeme chtít zateplovat (vlastníci). Trval jsem, aby tato situace, až jednou přijde, byla řešena, jak se zde radí.

  1. Tedy vlastníci se dohodnou na zateplení, využijí k tomu SVJ-právnickou osobu. SVJ si zajistí firmu a úvěr. SVJ si dohodne s vlastníky jejich dluhu vůči SVJ buď splacením alikvótní části najednou nebo odkladem splátek. Do rozpisu plateb se tedy zavede nová položka „splátka zateplení např.“ pro ty, co si dohodnou odklad splácením.
  2. V případě, že někdo prodá svou zateplenou jednotku, SVJ vydává potvrzení o tom, že žádné dluhy nepřecházejí a prodávající bude nucen doplatit zbytek dlužné částky.

Účetní je stará škola a trvá na starém přístupu. Tedy navýšení záloh a z toho hrazení dluhu bance. Dále při prodeji dluh samozřejmě přechází a navýšených zálohách platí nový vlastník. Vysvětloval jsem mu podvod, že takto nový vlastník zaplatí dvakrát a míchá se tam účetnictví vlastní právní osoby a účetnictví domu. Vysvětlit si to nenechal a měl pár argumentů, s kterými jsem si neporadil:

  1. Pokud hned po zateplení se někteří vlastníci, co si dohodli odklad splácením, odstěhují a nebudou chtít splatit svou dlužnou část, SVJ může mít smlouvu a tahat to z nich soudně, ale to může trvat měsíce a po tu dobu nebude mít SVJ peníze na placení bance – krach. Jak bude SVJ honit původního vlastníka, který prodal a je bůhvíkde?
  2. Jak si SVJ zajistí od vlastníků závazek hradit odklad splátek? Konečná suma, kteoru má vlastník zaplatit bude známa, až bude dílo hotovo a stavaři předají SVJ fakturu. SVJ ale potřebuje mít zajištěno od vlastníků, že budou platit mnohem dříve. Co když při dokončení díla v jeden moment stavaři vystaví fakturu SVJ a zároveň nějaký vlastník prodá byt? Jak již bude zavázán?
  3. Než bude dům zateplen, musí banka schválit úvěr a ta bude chtít nějaké podmínky (co jsem se ptal, tak chtějí vidět, kolik si lidi platí, jak jinak než do „fondu oprav“) Jakou je SVJ schopno dát bance záruku, když nechceme použít „oldschool“ model, tj. hrazení úvěru skrze navýšené zálohy?

Jak jej mám přesvědčit? Jsou k dispozici nějaké judikáty, které se týkaly právě těchto případů? Došlo už někde k tomu, že nový vlastník odmítl hradit svj její dluh za zateplení a soud vyhrál?

p. Lake jednou napsal: „Pokud SVJ přistoupí na úhradu dluhu některého vlastníka ve splátkách, pak samozřejmě dlužníkem je ten, komu SVJ zhodnotilo jeho majetek a kdo podepsal se SVJ smlouvu o splátkovém kalendáři.“ Ale kdy se má tato smlouva sepsat? Na začátku akce potřebuji, aby se vlastník zavázal uhradit svou část za zhodnocený majetek. Ale kolik to má dělat se dozvím až po zhotovení díla…

ps. pro blby: chci to dělat řádně a proto se zde na to ptám. Kdo tuto nepochopil, o jeho názor nestojím.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.