Správa domů a SVJ před a po NOZ

Vložil Diskutující lakem často mazaný (bez ověření), 11. Únor 2016 - 17:04 ::

Lake a např. Magda3 tu dlouhodobě vylučují názor, že se správa domu v domech s jednotkami vzniklými podle ZoVB (a to i v případech, kdy SVJ ještě nevzniklo), řídí podle oddílu 5 – Bytové spoluvlastnictví NOZ. Podle nich se bytové spoluvlastnictví NOZ neuplatní a řídí se nadále podle ZoVB a uplatní se jen obecná ustanovení NOZ.

U SVJ vzniklého po účinnosti NOZ s jednotkami podle ZoVB Lake alespoň připouští, že by se mohlo řídit dle bytového spoluvlastnictví NOZ přiměřeně, Magda ani v tomto případě nepřipouští přiměřené řízení podle bytového spoluvlastnic­tví NOZ.

Podívejme se nyní, jak je upravena správa v domech a vznik SVJ v případech tzv. „odloženého vzniku“ při správě původním vlastníkem – bytovým družstvem v § 24 zákona č.311/2013 Sb.

§24 odst. 1
„(1) Pokud bytové družstvo uvedené v § 24 odst. 1 a 2 zákona o vlastnictví bytů, které bylo původním vlastníkem budovy, nebo bytové družstvo, které je jeho právním nástupcem, plnilo povinnosti správce podle § 9 zákona o vlastnictví bytů ve znění účinném do 30. června 2000 a jeho spoluvlastnický podíl na společných částech domu se nesnížil ke dni nabytí účinnosti občanského zákoníku na méně než jednu polovinu, je bytové družstvo ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona správcem domu a pozemku; na správu se přiměřeně použijí ustanovení § 1191 až 1193 občanského zákoníku…“

Takže, na správu se použijí ustanovení § 1191 až 1193 NOZ, tj. „Správa bez vzniku společenství“ z části oddílu 5 „Bytové spoluvlastnictví“, nikoliv ZoVB.

Připadá vám to možné pane/ní Lake a Magdo, že úmyslem zákonodárce by mohlo být pro jednu skupinu domů úprava správy podle ZoVB a pro jinou skupinu domů podle zákona č. 311/2013 Sb. úprava správy podle „bytového spoluvlastnictví“ NOZ. Připadá vám taková dvojkolejnost mož­ná?

Nepotvrzuje naopak úprava podle zákona č. 311/2013 to, jaký úmysl měl zákonodárce při správě domů i v NOZ. Tj. stejný postup, podle kterého se úprava v části bytové spoluvlastnictví NOZ použije ve všech případech, tj. jak domů s jednotkami podle ZoVB, tak SVJ vzniklých podle ZoVB, tak domů a SVJ vzniklých podle NOZ?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.