Vložil lake, 1. Únor 2016 - 11:17
  • Napsala jste: „Doposud jsem se chybne domnivala, ze nejvetsi rozdil je rozsireni pusobnosti SVJ (2012) na technicke zhodnoceni.“

To je skutečně jeden z rozdílů mezi oběma právnickými osobami. SVJ(2000) je způsobilé provádět pouze některé vybrané činnosti prosté správy cizího majetku. SVJ(2012) podle NOZ provádí rozšířenou správu cizího majetku (nikoliv však plnou správu podle § 1409 a § 1410 NOZ). Psal jsem o tom mnohokrát, např. zde:
http://www.portalsvj.cz/…-a-podle-noz
http://www.portalsvj.cz/…-a-podle-noz#…
http://www.portalsvj.cz/…rnizaci-11–5
http://www.portalsvj.cz/…-rozuctovani

  • Rozhodování o technickém zhodnocení patří do rozhodování vlastníků jednotek(1994). Podle § 11 odst. 5 ZoVB rozhodují vlastníci tříčtvrtinovou většinou všech. Při tom je bezvýznamné, zda mezi sebou rozhodnou hlasováním na shromáždění, nebo podepisováním listiny.
  • V SVJ(2012) rozhoduje shromáždění (což jsou všichni vlastníci jednotek), a to minimálně dvoutřetinovou většinou všech spoluvlastníků (§ 1129 NOZ).

Jak vidíte, kvorum pro hlasování je u bytového spoluvlastnictví poněkud nižší, než u bytového vlastnictví. Co je ovšem zásadně odlišné, je oprávnění SVJ vybírat na tento účel dlouhodobé zálohy.

  • SVJ(2000) je oprávněno vymáhat zálohy pouze na náklady, které bude nutné vynaložit (§ 15 odst. 2 ZoVB). Ovšem technické zhodnocení většinou nespadá do kategorie „nutné“. Vlastník jednotky nemá zákonnou povinnost skládat dlouhodobé zálohy na žádný účel, který není nutný. (Že jde o náklad nutný je povinno tvrdit a prokazovat SVJ).
  • SVJ(2012) je vinou autora zákona v neurčitém postavení, neboť o zálohách na správu se NOZ vůbec nezmiňuje. NOZ zná u bytového spoluvlastnictví pouze „příspěvky“ bez bližší definice. A aby to bylo ještě nejasnější, pravidla pro jejich stanovení, výběr a užití ponechává zákon zcela na stanovách SVJ(2012).

Toto je jedna z věcí, ve kterých se SVJ(2000) nemůže začít tvářit jako SVJ(2012). Nemůže začít namísto záloh na nutné náklady vybírat nějaké nedefinované nevratné a nevyúčtovatelné příspěvky na budoucí neznámý účel.

Ostatně toto není možné ani v SVJ(2012). Pokud SVJ(2012) nemá ve stanovách obsažena určitá a srozumitelná pravidla pro stanovení výše příspěvků, pro jejich výběr a nakládání s nimi, pak vlastník jednotky(2012) není povinen hradit nic než příspěvky na již prokazatelně vynaložené náklady správy domu, případně jen zálohu podle ustanovení § 2436 NOZ o příkazu: pouze zálohu k úhradě hotových výdajů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.