Kdo ukládá povinnost pro SVJ?

Vložil Werewolf, 24. Leden 2016 - 18:41 ::

Je povinností v zimě udržovat schůdný chodník, je povinností odstraňovat velké nebezpečné rampouchy ze střechy? Pokud ano, kde a kým je tato povinnost uložena?

Kolega z práce je předsedou v jiném SVJ a tvrdí mi, že „domovník má za povinnosti se o tyto věci starat“ a myslel to obecně, ne jen u nich. Hádám se s ním často díky znalostem odtud (a obvykle jej nakonec přesvědčím) a i nyní je mi jasné, že se mýlí už v tom, že:

  • pokud existuje nějaký „domovník“, bude to osoba, která¨pracuje pro SVJ a jen toto SVJ mu ukládá povinnosti dané smlouvou mezi nimi. Pokud tedy je povinnost se o tyto věci starat, musí být tato povinnost uložena nějakým předpisem přímo společenství.
  • dále pokud existuje povinnost uklízet od sněhu chodník, předpokládám, že se bude jednat pouze o chodník, nacházející se na pozemku, který je ve spoluvlastnictví vlastníků. Pokud tedy např. u nás je chodník již na pozemku města, nikdo podle mě nemůže nikoho z domu nutit tento chodník uklízet. Buď to má za povinnost obec, anebo pokud nemá (náš uklizen není), je to zřejmě už na bydlících, zda pro sebe toto udělají.

Pomůže mi někdo, abych v tom měl jasno?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.