zazděný přístup ke stoupačkám

Vložil pavlinaes, 20. Leden 2016 - 10:34 ::

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak řešit následující situaci. Majitel panelákového bytu vyzdil stěnu za wc, obložil dlaždicemi a nechal tam pouze dvířka, které umožní odečet vodoměrů. Ale teď se stala havárie, stará litinová roura, která odvádí odpad, praskla (zatím jen kape). Je potřeba ji vyměnit a instalatér potřebuje tu stěnu za wc vybourat. Ve stanovách máme uvedeno, že každá rekonstrukce a stavební úprava musí být nahlášena u pověřeného vlastníka, který k rekonstrukci určí podmínky. V podmínkách je jasně napsáno, že stěna za wc musí být odstranitelná, jinak v případě havárie vlastník hradí veškeré náklady s tím spojené. Tento vlastník porušil stanovy tím, že o rekonstrukci nikoho neinformoval a udělal si jí na vlastní triko.

Kdo bude hradit bourací práce a následné vybudování nové stěny?

Pověřený vlastník argumentuje §1183 NOZ ods 2, dokonce chce objednat vyzdění té přičky sám, aby s tím vlastník jednotky neměl ani práci. Údajně stanovy, které nařizují schválení rekonstrukce pověřeným vlastníkem jsou v tomto bodě v rozporu s NOZ a tudíž neplatné.

Ať čtu ten odstavec 2 pořád dokola, tak tam prostě tuto situaci nevidím. Vlatník vybudoval v bytě něco, k čemu neměl souhlas a my mu máme zaplatit zbourání a následné vybudování toho, k čemu by souhlas ani nedostal?

Tato situace je urgentní, jedná se o havárii. Ale v nejbližších letech se budou muset vyměnit stoupačky v celém paneláku a zazděný přístup k nim má údajně většina bytů. Opravdu není jiná možnost, než jim jejich příčku včetně obkladů uhradit ze společných prostředků? Děkuji

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.