Refinancování úvěru na revitalizaci SVJ

Vložil Vladyn, 17. Leden 2016 - 23:47 ::

Popíšu situaci. Rok 2010 Přechod z BD na SVJ. SVJ si bere úvěr na revitalizaci. V zápisu se stanoví výše „příspěvku“ takto.

výše příspěvků členů a výše záloh na úhradu za služby: Svolavatel navrhuje v souladu s přijatým návrhem stanov následující výši příspěvků: Dle článku „na správu domu a pozemku a činnosti podle čl. IV Stanov“ ve výši dle tabulky v příloze. Tato platba zahrnuje:

  • Náklady na správu, pojištění, revize, provoz, odměny výboru, za právní a odborné rady, apod.
  • Činnosti dle čl. IV., (tj. fond oprav, který s ohledem na předpokládané ručení za úvěr tímto fondem a nikoli našimi byty)

tolik k vysvětlení pojmů FO a DZ v našem SVJ. Definice Fondu oprav chybí.

Můj dotaz zní, takto. 5 let se platila jediná částka, nazvaná (Dlouhodobá záloha), která zahrnovala vše kromě služeb. Pokud se doteď platilo všechno v jedné částce bylo by právně nepodložené přestat platit z důvodu, že nevím z čeho se tato částka skládá, když mi to doteď nevadilo. Ale tím, že teď SVJ „přefinancovalo“ stávající úvěr (nižší úrok), mohla by vzniknout situace, že SVJ musí rozepsat z jakých částek se tato částka skládá. Evidentně se teď platí méně za úvěr, tudíž chci taky platit méně. Chci zabránit tomu, aby se DZ používala na všechno, včetně úvěru, bez možnosti hlídat pěněžní toky. Mám možnost teď (po zkušenostech zde) začít klást dotazy a přestat platit jednotnou částku s odvoláním, že nynější úvěr už není ten původní a tak se změnily poměry za kterých byla schválena původní platba do Fondu oprav? Nebo musím v rámci konkludentního souhlasu (tehdy jsem ničemu nerozuměl), pokračovat ve stávajících úhradách a snažit se o osvětu mezi lidma? Dle ZoVB SVJ nesmí požadovat nic navíc, než co obsahuje správa domu.Ale tehdy se jen řekla částka za m2. Já prostě chci za úvěr taky platit méně. Žádný splátkový kalendář s námi nebyl sjednán. Nedaly nám možnost náš dluh uhradit, neumí to totiž vyčíslit. Už jsem vznesl požadavek na vyúčtování dlouhodobé zálohy, která se vybírala i na revitalizaci. Chápu, že jsem jednou začal platit, ale zajímá mě ta možnost jestli se refinancováním neotevřely nějaké možnosti sjednat nápravu.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.