Vložil lake, 1. Leden 2016 - 14:24

Je pravdou, že montáž IRTN (indikátorů) je povinná ze zákona (406/2000 Sb.), ovšem pouze v domech, kde dochází k rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění. Pro jiné domy taková povinnost neexistuje.

Je jednoduché dodržet zákon a neinstalovat žádné indikátory. Psal jsem zde o tom mnohokrát.

Podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. platí, že povinná montáž indikítorů či měřidel na rozvody tepla v budově se nevztahuje na případy, kdy se neprovádí rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě (§ 7a odst. 4 vyhlášky http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2007-194#p7a).

Z uvedeného plyne:
Jakmile poskytovatel služby „vytápění“ sjedná se všemi jednotlivými přijemci služby dvoustranné smlouvy, ve kterých bude zakotvena platba za službu paušální částkou za 1 m2 (např. podle započitatelných podlahových ploch v souladu s vyhláškou č. 372/2001 Sb.), nevznikne vůbec zákonná povinnost k montáži IRTN (indikátorů) ani pro vlastníka budovy, ani pro SVJ.

Částka úhrady za 1 m2 započitetelné podlahové plochy se může meziročně měnit. Pro každý rok bude částka nově stanovena na základě skutečných nákladů předchozího kalendářního roku tak, aby odpovídala výši nákladů na poskytování služby, vynaložených v předchozím roce. Tak bude dosaženo, aby poskytovatel služby na její poskytování dlouhodobě nedoplácel, ani neměl zisk.

Podotýkám, že obdobným postupem – tedy za použití skutečných nákladů předchozího roku – stanoví obce výši poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů (viz § 10b odst. 5 zákona č. 565/1990 Sb. http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1990-565#p10b).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.