Vložil ivanq, 16. Leden 2016 - 20:44

Vážený kacko, z Vašeho příspěvku usuzuji, že člen výboru, který nainstaloval na dům 25 antén, tyto antény nadále spravuje, s jejich pomocí poskytuje zájemcům internetový signál a za to dostává od příslušných vlastníků nějakou měsíční odměnu. Z této odměny potom platí někomu nájemné 20.000.- Kč ročně.

Ze skutečnosti, že vlastníci bytů (jednotek) v domě tvoří SVJ vyplývá, že vlastníci jednotek jsou spoluvlastníky společných částí domu. Jsou-li zmíněné antény instalovány na společné části domu, potom výtěžek z jejich pronájmu není příjmem SVJ [§ 16 odst. 2 písm. a) nař. vlády č. 366/2013 Sb.], ale náleží vlastníkům jednotek. Jestliže vlastníci nic nedostávají, je velmi pravděpodobné, že se někdo na jejich úkor nespravedlivě obohacuje.

Jesliže máte v ruce odborný posusek, že za pronájem společné části v uvedeném rozsahu se běžně platí mnohem víc (140.000.- Kč ročně), potom máte další důkaz, že výbor jedná přinejmenším nedbale (§ 159 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb.).

Vaší úvaze 25×1000 děleno 448 = ? příliš nerozumím. Pokud by to znamenalo 25 antén krát 1.000.- Kč roční výnos z každé antény dělený 448 byty, potom by na jeden byt vycházel výnos 55,80 Kč ročně. Obávám se, že by takový výnos někteří vlastníci ani nezaregistrovali a někteří možná ani nechtěli. Museli by ho totiž zdanit. Také je možné, že výbor zmíněný výnos 20.000.- Kč ročně poctivě zdaňuje a ukládá na účet dlohodobých záloh na opravy. Zajímavější by byla situace, kdyby výbor na základě Vaší informace docílil zvýšení částky ze současných 20.000.-Kč na doporučených 149.000.- Kč ročně. V tom případě by totiž stoupl efekt pro každý byt na 312,50 Kč ročně.

Na závěr doporučení, jak postupovat dál. Já bych ve Vašem případě určitě nevolal na pomoc právníka, protože zmíněný finanční efekt by pravděpodobně nestačil ani na konzultaci. To ale neznamená, že je třeba se vzdávat. Jste-li nepracující důchodce, potom efekt 50.- Kč ročně, nebo dokonce 300.- Kč ročně nemusí být nezajímavý. A pokud by se mezi 449 vlastníky našlo víc takových jako Vy, potom by stálo zato se dát dohromady a žádat na nejbližším shromáždění o zjednání nápravy. Podle § 1179 zákona 89/2012 Sb. máte právo seznámit se, jak výbor hospodaří. Máte právo nahlížet do uzavřených smluv i do účetních knih a dokladů. Tak se do toho pusťte. Budu rád, když napíšete, jak to pokračuje.

S pozdravem ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.