Dluhy předchozího vlastníka na nabyvatele přecházejí, říkají advokát a daňový poradce

Vložil PELE (bez ověření), 20. Listopad 2015 - 22:40 ::

Na školení organizované agenturou VOX přednášela advokátka a insolvenční správkyně JUDr. Kabelková a daňový poradce RNDr. Brychta. Agentura Vox školí zejména účetní a myslím, že mezi podnikovými účetními je dobře známa a široce respektována. Tohoto školení se konkrétně účastnili účetní a referenti správcovských firem, které spravují domy v Praze a pro SVJ vykonávají externí správu, vč. vedení účetnictví, vedení členské evidence, vymáhání nedoplatků, komunikace s vlastníky apod. Co se tedy účastníci školení naučili a jaké nové znalosti mohou nyní ve své praxi aplikovat?

Nuže, co se účastníci dozvěděli od advokátky:

Práva a povinnosti předchozího vlastníka přecházejí na nabyvatele, nový vlastník nastupuje do práv a povinností starého.

Dluhy přecházejí na nabyvatele, to je přece smysl paragrafu 1186. I kdyby SVJ nevydalo žádné potvrzení, přecházejí veškeré dluhy prodávajícího na nabyvatele a to i budoucí dluhy z vyúčtování, prodávající však za tyto dluhy ručí. SVJ může žalobu podat na oba, což je velmi výhodné, právě proto ten paragraf 1186 vznikl.

Dotaz z pléna: Opravdu na nabyvatele přecházejí všechny dluhy? I dluhy ze služeb?

No ovšem! Všechny dluhy, bylo by přece v rozporu s dobrými mravy, kdyby se z dluhů něco vyjmulo. Smysl paragrafu 1186 je, aby dluhy za předchozího vlastníka nemuseli platit ostatní vlastníci. Prodávající a kupující se mají mezi sebou vypořádat v kupní smlouvě a měli si dohodnout, jak naloží s přeplatkem/ne­doplatkem z ročního vyúčtování.

Dotaz z pléna: No jo, ale my když v dubnu děláme vyúčtování za předchozí rok, a byt byl převeden, posíláme dvě vyúčtování zálohových plateb předchozímu a aktuálnímu vlastníkovi a rozúčtováváme podle měsíců, podle toho jak který vlastník byt užíval.

To nééé! Zbytečně si s tím dáváte práci. Vyúčtování pošlete vlastníkovi, který byl k 31.12. vlastník, tomu vyúčtování pošlete za celý rok. Prodávající a kupující si měli vypořádání dohodnout v kupní smlouvě, vás to nemusí zajímat, to je jejich dvoustranná dohoda, jak si tohle dohodli. Přeplatek za celý rok náleží novému vlastníkovi.

Co se účastníci dozvěděli od daňového poradce:

Je třeba evidovat dlouhodobé zálohy na jednotky. Když se platí zbytečně vysoké zálohy, lze vlastníkům část vrátit a taktéž dluh v případě prodeje jednotky přechází na nového vlastníka. I když dosavadní vlastník skončí v konkurzu, jeho dluh přechází na nového vlastníka, z toho důvodu je třeba evidovat na jednotky.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.