Vyhláška č. 372/2001 Sb. je neurčitá, nesrozumitelná a nepoužitelná

Vložil lake, 15. Říjen 2015 - 16:26 ::

Vážení, čtenáři,

minimálně dva roky zde upozorňuji, že vyhláška č. 372/2001 Sb. je nepoužitelná pro rozúčtování nákladů na vytápění, protože neobsahuje to hlavní: jednoznačný a určitý postup (algoritmus) k provedení rozúčtování. Je tedy nemožné provádět rozúčtování „podle vyhlášky“ jinak, než pouze podle podlahových ploch (bez použití náměrů indikátorů). To je totiž jediný postup, který je ve vyhlášce řádně popsán.

Mohu s potěšením konstatovat, že ministerstvo nakonec muselo přiznat, že je to přesně tak, jak jsem napsal. Vyhláška je neurčitá a nesrozumitelná, tedy přímo nepoužitelná, máte-li v domě indikátory.

Sdělení z Ministerstva pro místní rozvoj, které mi dává plně za pravdu, zveřejnil dnes pan RadekV v této diskusi: http://www.portalsvj.cz/…birky-zakonu#…. Děkuji mu za tento materiál. Z oficiálního dopisu z MMR cituji:

K Vašemu dotazu ministerstvo uvádí následující: 

ad 1) Výpočtové metody, které zohledňují rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou, nejsou definovány (existují různé výpočtové metody). 

ad 2) Výpočtové metody, které zohledňují rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou, nejsou nikde uvedeny. Rámcový postup, při promítnutí všech přepočtů údajů indikátorů vytápění do spotřební složky nákladů na vytápění, může poskytnout výrobce indikátorů vytápění. 

ad 3) Výpočtové metody, které zohledňují rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou, nejsou stanoveny žádnými legislativními předpisy nebo technickými normami, případně obecně závaznými metodickými pokyny

ad 4) Podrobnější informace ohledně vyhlášky č. 372/2001 Sb. mohou poskytnout pracovníci odboru politiky bydlení MMR, Ing. Moravec, JUDr. Darebný.

Upozorňoval jsem zde, že nelze rozúčtovat „podle vyhlášky“. Upozorňoval jsem také, že neexistuje předpis, předvídaný v zákonu č. 67/2013 Sb. pro případ, kdy nedojde k dohodě o způsobu rozúčtování. Vyhláška č. 372/2001 Sb. takovým předpisem není – jedině že by se rozúčtovalo pouze podle započitatelných podlahových ploch.

Jsem rád, že MMR nakonec přiznalo pravdu: od roku 2001 neexistuje srozumitelný a určitý právní předpis, který by bylo možno přímo použít k rozúčtování s indikátory.

Jakmile dojde k nedohodě vlastníků jednotek o pravidlech rozúčtování, je SVJ povinno přejít na rozúčtování pouze podle započitatelných podlahových ploch. Jiná použitelná pravidla vyhláška č. 372/2001 Sb. nenabízí.

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.