Vložil lake, 16. Říjen 2015 - 14:34

Ne, pan Weerewolfe. Napsal jsem to přesně tak, jak jsem to myslel. Musíte rozlišovat přechod dluhů od převzetí dluhů. Jde o dva odlišné postupy, o dva různé právní tituly.

• Přechod dluhů nastává na základě právní skutečnosti, bez vyjádření projevu vůle. Pro dluh jištěný zástavním právem na jednotce dlužníka je postup uveden v § 1888 odst. 2 NOZ. Právě pro tento speciální případ platí pro SVJ povinnost vypracovat potvrzení o tom, které dluhy přecházejí na nabyvatele, případně že takové dluhy nejsou. Převodce toto potvrzení dokládá nabyvateli, aby ten měl představu, jaká je aktuální výše nesplaceného zůstatku dluhu jištěného zástavním právem na jednotce. Ze zápisu v katastru to totiž nelze zjistit.

  1. Pokud neexistuje žádný dluh jištěný zástavním právem na jednotce ve prospěch SVJ, pak SVJ vydá potvrzení, že takové dluhy nejsou. To bude ten nejčastější případ.
  2. Pokud existuje dluh jištěný zástavním právem na jednotce ve prospěch SVJ, a převodce nebo nabyvatel odmítnou přechod tohoto dluhu, pak k žádnému přechodu dluhu samozřejmě nedojde. SVJ může vydat jedině potvrzení, že takové dluhy (t.j. které by přecházely podle § 1888 odst. 2) nejsou.
  3. Pokud existuje dluh jištěný zástavním právem na jednotce ve prospěch SVJ, a převodce ani nabyvatel neodmítnou přechod tohoto dluhu, avšak SVJ odepře udělit souhlas, pak pak k žádnému přechodu dluhu nedojde. SVJ vydá potvrzení, že odpírá udělit souhlas a že takové dluhy (t.j. které by přecházely podle § 1888 odst. 2) nejsou.
  4. Pokud existuje dluh jištěný zástavním právem na jednotce ve prospěch SVJ, převodce ani nabyvatel neodmítnou přechod tohoto dluhu, a SVJ neodepře udělit souhlas, pak k přechodu dluhu dojde. SVJ vydá podle § 1186 NOZ potvrzení o výši dluhů převodce, které přecházejí na nabyvatele jednotky.

• Převzetí dluhů nastává na základě projevu vůle. Pro jakýkoliv dluh je postup uveden v § 1888 odst. 1 NOZ. K převzetí dluhů je nutný souhlas převodce i nabyvatele, a navíc i souhlas věřitele. Nejde samozřejmě o přechod dluhů, zmíněný v § 1186 NOZ. Proto se neuplatní zákonné ručení převodce osobě odpovědné za správu domu podle poslední věty § 1186 odst. 2.

Je složité porozumět tomu, co zmatení tvůrci zákona a zákonodárci vlastně mínili. Jisté je jen jedno: NOZ obsahuje pouze jedno ustanovení o přechodu dluhů na nabyvatele. Tímto ustanovením je § 1888 odst. 2 NOZ. Dluhy jištěné zástavním právem na jednotce dlužníka přejdou ze zákona, jestliže to převodce ani nabyvatel nevyloučili, a jestliže věřitel neodepřel udělit svůj souhlas. Věřitelem je v tomto případě SVJ. Podle toho je třeba rozumět obsahu § 1186 NOZ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.