Kroky při založení SVJ ve vchodě s SBD byty. Nastavení odměn, stanovy

Vložil Werewolf, 2. Září 2015 - 9:17 ::

V našem vchodě paneláku je 24 bytů, dříve družstevních, nyní již větší polovina vlastníků, proto družstvo informovalo správce o nutnosti založení SVJ. Cca je to 45/55% poměr podle katastru. Proběhla schůze bez výsledku (minimum lidí), proběhne tedy znova. Vypadá to, že předsednitcví vezmu já. Strávil jsem tu již x hodin pročítáním vláken, ale zeptám se na správný postup: Správce nám předložil stanovy na schválení, ale pár věcí bych tam upravil.

  1. na další schůzi si mám připravit vlastní stanovy, aby se mohly rovnou schválit, anebo mám na schůzi navrhnout co bych na nich doladil? Založení SVJ se stává přece při schválení stanov, ale pokud se ještě budou upravovat, schválit se mohou až po úpravě tedy zase na nějaké další chůzi?

odměna: Chci to dělat za 4.000 čistého měsíčně, pokud mě s touto podmínkou zvolí tak:

  1. když tuto částku rozdělím mezi příspěvek (§1180 (2)) a DPP vyjde to váhodněji, než to celé brát jen přes příspěvěk bez DPP jsem si spočítal. FÚ asi taky bude lépe koukat, než když to půjde jen přes DPP. Bude v pořádku, když ve stanovách bude znít

„Předseda spol.....svolává shromáždění, zastupuje společenství v právním vystupování, rozhoduje ve věcech spojených se správou.“ a v DPP bude předmětem smlouvy něco ve smyslu „údržbářské práce menšího rozsahu a oprav technického zařízení“ Bude to takto legislativně nenapadnutelné?

  1. DPP se uzavře mezi mnou a SVJ, kde budu figurovat jako zástupce zřejmě, tedy na smlouvě bude veden jako obě dvě protistrany, tedy že sám sobě uzavírám smlouvu?
  2. Schválení příspěvku dle §1180 (2) musí všichni nebo nadpoloviční většina? O uzavření DPP si už asi rozhodnu sám, že?
  3. Jak to bude s běžným hlasováním, kde stačí nadpolovina, družstevníci mají menšinu cca 45% a svého „zástupce“. Jakým způsobem tento velký člen SVJ může dát hlas na schůzi? Stačí názor zástupce, nebo se musí sejít družstevníci a nadpolovinou si rozhodnout a teprve toto rozhodnutí může jejich zástupce prezentovat? Protože např. stačí když družstevníci jako 1 člen SVJ dá nějaké stanovisko, k tomu cca 2 vlastníci a je to víc jak půlka SVJ členů. Nebo se na schůzi rozhodne podle družstevníků, kteří ráčili dorazit?
  4. Do dnes se platí fond oprav, který zřejmě vede družstvo. Nyní se založí „Dlouhdobá záloha…“ Družstvo by mělo naspořené prostředky převést do „nového prasátka“ nebo to ztopí a my začneme spořit od nuly? Anebo jejich fond bude pokračovat a vedle toho vlstníci budou spořit na svou hromádku zvlášť? Pokud třetí varianta, jak se pak z hromádek berou peníze např. na drobné opravy apod.?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.