Instalace indikátorů není povinná

Vložil lake, 23. Srpen 2015 - 7:03 ::

Stále panují nejasnosti jak okolo způsobu rozúčtování nákladů na vytápění, tak i okolo instalace indikátorů. Raději to shrnu tak, jak je to dnes uzákoněno.

Instalace indikátorů topných nákladů ani instalace stanovených měřidel tepla není povinná pro všechny bytové domy a nebude povinná ani po 1.1.2016.
Indikátory ani stanovená měřidla nemusí být instalovány, jestliže v domě se neprovádí rozúčtování nákladů na vytápění mezi příjemce služby vytápění.
Zda budou či nebudou rozúčtovat – to záleží pouze na rozhodnutí poskytovatele služby a vlastníků jednotek.

Vysvětlení:
Zákon č. 406/2000 Sb. stanoví obecnou povinnost „vybavit každý byt a nebytový prostor přístroji registrujícími dodávku tepelné energie, kterými jsou stanovená měřidla podle zákona o metrologii anebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění“. Rozsah této povinnosti však zákon nestanoví a odkazuje ve svém § 7 odst.  9 na prováděcí právní předpis.

Tímto prováděcím právním předpisem je právě vyhláška č. 194/2007 Sb.. Podle § 7a této vyhlášky platí, že zákonné povinnosti instalovat měřidlo tepla či zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění (indikátor) „se nevztahují na případy, kdy se neprovádí rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě“ (http://www.zakonyprolidi.cz/…eni-20141107#p7a).

Vzhledem k výjimce, obsažené ve vyhlášce, nevzniká povinnost instalovat měřidla podle zákona o metrologii anebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění v tom domě, kde nedochází k rozúčtování služby vytápění. Citované znění vyhlášky je účinné ode dne 7.11.2014 a dosud nedoznalo změn. Nemám informaci o tom, zda je připravována nějaká novela vyhlášky.
---------------------------------------------------------------------------

Co to znamená v praxi?
Je pouze věcí vlastníků jednotek, zda mezi sebou budou či nebudou provádět rozúčtování skutečných nákladů na službu vytápění. Pokud v domě k rozúčtování nedochází, pak se služba nejspíše hradí za pevnou cenu na základě dvoustranného vztahu mezi SVJ a každým odběratelem služby. Jednotková cena bude stanovena v Kč/m2 započitatelné podlahové plochy vytápěných místností či prostorů.

Postup bude tedy velmi podobný jako je dosavadní výpočet nejsou-li instalovány měřiče tepelné energie nebo indikátory vytápění (§ 4 odst. 5 vyhlášky č. 372/2001 Sb.). Rozdíl je v tom, že se nebudou (nesmí se) dodatečně rozúčtovat skutečně vzniklé náklady na vytápění za uplynulé zúčtovací období!!! To není nic neobvyklého: dodavatelé vody, plynu či elektrické energie také stanoví jednotkovou cenu vždy předem a neupravují ji dodatečně.

Jak tedy postupovat?
Způsob úhrady by si měli vlastníci jednotek odhlasovat na shromáždění do 31.12.2015, a k tomu by měly být sjednány příslušné dvoustranné smlouvy (které nemusí být písemné), aby se změna uplatnila již na zúčtovací období 2016. Smlouva může mít podobu předpisu platby, ve kterém je uvedeno, že jde o konečnou cenu v Kč/m2 za poskytování služby vytápění konkrétnímu odběrateli služby a že již nebude prováděno žádné dodatečné rozúčtování.

Při dodržení tohoto jednoduchého pravidla se neuplatní ani ustanovení o rozúčtování nákladů na vytápění podle § 6 zákona č. 67/2013 Sb. ve znění účinném od 1.1.2016 (po novele provedené zákonem č. 104/2015 Sb.). Neuplatní se tedy ani (budoucí novelizovaná) vyhláška č. 372/2001 Sb..

Co když přijde kontrola?
Pokud by byla prováděna kontrola Státní energetickou inspekcí (SEI), společenství prokáže (zápisem ze shromáždění o schválení způsobu úhrady služby a předpisem plateb), že v domě se neprovádí rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění, nýbrž poskytuje se služba vytápění za předem pevně sjednané částky. Takže na dům se vztahuje výjimka, uvedená v § 7a odst. 4 vyhlášky č. 194/2007 Sb.. Takový dům nemusí být vybaven indikátory či měřidly a nejde tedy o správní delikt podle zákona č. 406/2000 Sb..

Poznámka:
I nadále se ovšem budou podle zákona č. 67/2013 a jeho prováděcí vyhlášky rozúčtovat náklady na společnou přípravu teplé vody v domě (podle vodoměrů). Jde o jinou službu, která se službou vytápění nijak nesouvisí. Pouze je nutné zajistit, aby poskytovatel obou služeb oddělil náklady na teplo k ohřevu vody od nákladů na službu vytápění.

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.