Vložil lake, 11. Srpen 2015 - 4:17

Pane X, citoval jste ustanovení § 1436 NOZ.

Toto ustanovení samozřejmě platí pro všechny případy správy cizího majetku. To se ovšem netýká dvoustranných vztahů mezi SVJ a jednotlivým vlastníkem jednotky. Týká se to vztahu mezi SVJ jako správcem cizího majetku na straně jedné a vlastníkem spravovaného majetku na straně druhé.

Jistě Vám neušlo, že podle NOZ jsou spoluvlastníci jakéhokoliv majetku navenek považováni za jedinou osobu; a dopadá to samozřejmě i na spoluvlastnictví domu s jednotkami:

89/2012 Sb. § 1116
Vzhledem k věci jako celku, se spoluvlastníci považují za jedinou osobu a nakládají s věcí jako jediná osoba.

Takže vlastníci jednotek jsou navenek (vůči správci jejich majetku) považování za jednu jedinou osobu. Proto jim náleží jedno jediné společné vyúčtování správy podle § 1436 NOZ. V tomto vyúčtování ovšem nemusí být rozepsány (rozúčtovány) dílčí částky nákladů a záloh, připadající na jednotlivé spoluvlastníky.

Obsah a rozsah tohoto společného vyúčtování by měl být upřesněn ve stanovách, protože v žádném zákonu to není výslovně upraveno. To už jsem zde napsal a je to všeobecně známo. Vždyť dokonce ani neexistuje zákonná povinnost pro SVJ nechávat schvalovat roční účetní závěrku shromážděním!!!

Zcela jiné vyúčtování je vyúčtování individuálně přijatých záloh: toto vyúčtování vystaví SVJ každému jednotlivému plátci zálohy. Právě na toto individuální vyúčtování se zřejmě ptal bývalý předseda, jak je popsáno v úvodním příspěvku. V tomto individuálním vyúčtování se již neopakují společné údaje z vyúčtování č. 1. Nemusí zde být uvedeny ani údaje, které se týkají ostatních plátců záloh v domě. Nic takového totiž nestanoví žádný celostátně platný právní předpis.

  • Že v naprosté většině SVJ neumějí ta dvě vyúčtování od sebe rozeznat – to není můj problém.
  • Že v naprosté většině SVJ nemají ve stanovách přesně určen obsah společného vyúčtování správy a obsah individuálního vyúčtování záloh na správu – to není můj problém.
  • Takže zde dnes dlouze dumáme o něčem, co si vlastníci jednotek mohli ve vlastním zájmu stanovit už dávno.

Touží-li bývalý předseda po tom, aby v jeho individuálním vyúčtování byly rozepsány zálohy a přeplatky/nedo­platky všech vlastníků jednotek, nic mu nebrání v tom, aby tento návrh předložil k hlasování na nejbližším shromáždění. Dosud to neudělal.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.