Reklamace vyúčtování na konkrétním příkladu

Vložil Vladyn, 7. Srpen 2015 - 9:24 ::

Dobrý den,

Poprosil bych vás o radu jak postupovat. Popřípadě, jestli mé kroky jsou správné. Mám přečtenou diskusi, ale chtělo by to přenést na konkrétní případ.

Za rok 2013 jsem obdržel Vyúčtování v červnu 2014 s lhůtou 12 dní na reklamaci. Reklamoval jsem jak pozdní dobu vypracování, tak lhůtu na reklamaci, tak i částky (Správce si spletl m2 podlahové plochy domu o 100m2 a nebral v potaz ani +-40%). Červen byl zamítnut s vysvětlením, že neměli podklady. Lhůta na reklamaci prý je dle zákona. A na poslední důležitou a faktickou poznámku nereagovali. Vyúčtování bylo na Předepsané zálohy, ne na zaplacené. Reklamoval jsem opět a ticho po pěšině. Vzhledem k tomu, že dle mě nebylo vyúčtování řádné, tak jsem neuhradil nedoplatek z něho, který ale byl vypočten z Předpisů záloh a ne ze skutečně zaplacených. V dubnu 2015 jsem dostal výpis co všechno dlužím, včetně záloh za rok 2013, které mám zpětně uhradit a zároveň i nedoplatek z vyúčtování za rok 2013. Tento rok jsem už v termínu obdržel vyúčtování za rok 2014, které ale vykazovalo stejné chyby. Poslal jsem teda opět reklamaci ohledně špatného vyúčtování a zároveň jsem požádal o předložení dokladů, ze kterých by bylo možné vyúčtování zkontrolovat. Na tuto reklamaci mi neodpověděli do 30 dnů ale až po 45 dnech ve smyslu, že to ještě jednou zkontrolují. Doklady mě odmítli předložit a až na mé opětovné upozornění, že na ně mám nárok, mě teď v srpnu je ukážou. V dubnu jsem zároveň požádal o vrácení zaplacených záloh za rok 2013 z důvodu nedoručení řádného vyúčtování v termínu do 8/2014. NA toto neodpověděli, ale v červenci 2015 jsem obdržel opravu vyúčtování za rok 2013.

Teď mé dotazy:

1. Termín 8/2014 je závazný a nemá smysl se bavit jestli je vyúčtování vypracováno v 7/2015 za rok 2013 správné, nebo ne? Pokud by bylo teď vyúčtování formálně správné, šlo by už o "řádné"? Měl bych teda uhradit nedoplatek za rok 2013 s tím, že chybějící zálohy, které v něm nejsou už nemusím platit? Nebo mám nárok na vrácení všech uhrazených záloh?
2. Nepředložení dokladů do 5/2015 za rok 2014 zakládá nárok na pokutu 100 Kč za každý den do předložení všech dokladů?
3. Odpověď na reklamaci delší než 30 dnů opět zakládá nárok viz výše?
4. Kardinální problém vyúčtování za rok 2014 je v tom, že není na osoby ale na m2, bez souhlasu shromáždění, tudíž se dá předpokládat, že nebude opět řádné. Můžu po 8/2015 opět požádat o vrácení záloh za rok 2014?
5. Když vyúčtování reklamuji, tak řádné nemůže být. Kdy nastává stav, že můžu (zápočtem) žádat o vrácení záloh? Bude to automaticky po 31.8.2015?
6. Radši bych zvolil možnost zápočtu než se soudit. Poradíte přesný postup jak?

Děkuji za rady.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.