Vznik SVJ - správce domu, výpověď smlouvy SBD

Vložil Lenka_V, 14. Červen 2015 - 11:00 ::

Dobrý den,

správcem našeho domu bylo historicky SBD. Na základě toho, že družstvu klesl podíl pod 25%, jsme svolali shromáždění a založili SVJ (27.5.2015). Zároveň kvůli dlouhodobé nespokojenosti s družstvem jako správcem jsme odhlasovali změnu správce domu na jinou společnost, s tím, že proběhne předání správy do 3 měsíců (chceme se od nich co nejdříve distancovat, ale zároveň chceme, aby vše proběhlo bez problémů)..

8.6. 2015 nám přišel dopis od SBD, že přijímají výpověď ze Smlouvy o zajišťování správy domu s tím, že začíná od 1.7. běžet 6 měsíční výpovědní lhůta.

Tuto smlouvu podepisovali vždy jednotliví vlastníci při koupi bytu do osobního vlastnictví před vznikem SVJ, nový výbor SVJ žádnou smlouvu nepodepsal.

Moje otázka zní: Nepozbývají tyto jednotlivé smlouvy platnosti se vznikem SVJ? Ze zákona a dle stanov vykonává správu domu SVJ a jedině to může na základě hlasování shromáždění svěřit správu domu do rukou správce (tedy ne jednotliví vlastníci na základě individuálních smluv s SBD). Jednotlivé smlouvy s jednotlivými vlastníky a s tím i ustanovení o výpovědní lhůtě podle mého názoru už nemohou platit..

Dodávám, že nejsem právník, pouze používám selský rozum, pokud by bylo potřeba doplnit další informace, samozřejmě doplním… Děkuji předem za odpovědi.

PřílohaVelikost
výpověď.PNG112.92 KB

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.