Chystané nové povinnosti pro SVJ a BD

Vložil Pavel, 13. Červen 2015 - 23:41 ::

Na adrese

https://apps.odok.cz/kpl-detail…

se lze dočíst chystané nové povinnosti pro SVJ a BD mj.:

Str. 28 Zejména budou dotčeni správci budov, společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství vlastníků“) a samotní vlastníci nemovitostí, kterým bude zákonem stanovena nová povinnost oznamovat změnu počtu občanů v domácnosti spolu s údaji o nich a povinnost umožnit přihlášení k trvalému pobytu.

Str. 34 Trvalý pobyt bude faktickým místem pobytu občana, a tudíž bude ve většině případů údaj o trvalém pobytu totožný s údajem o bydlišti podle nového občanského zákoníku. Dále občan nebude muset dokládat vlastnictví nemovitosti, aby se mohl přihlásit k trvalému pobytu. Vlastníku bytové jednotky bude umožněno získat údaje o osobách, které jsou v ní přihlášeny k trvalému pobytu.

Str. 37 Podle tohoto zákona se jim také uloží správní trest, budou-li uznány vinnými z přestupku. Nově vznikne občanovi, nebo občanovi současně s oprávněnou osobou povinnost přihlásit se k trvalému pobytu do 15 kalendářních dnů od jeho změny. Rovněž vzniká nová povinnost vlastníkům nemovitosti a oprávněným osobám umožnit přihlášení k trvalému pobytu do nemovitosti, kterou přenechávají do užívání. Současně bude společenství vlastníků, nebo správci domu či vlastníkovi dána povinnost nahlásit změnu počtu občanů v domácnosti (v bytě), a to ve lhůtě 15 kalendářních dnů od změny.

Str. 66 Za přestupky a jiné správní delikty na úseku evidence a rodných čísel se navrhuje pokuta od 5000 Kč do 5 000 000 Kč.

_____________­________________________­______________________

Zatím se jedná o věcný záměr zákona.

V rámci připomínkového řízení sice byly podány připomínky, ale zájem exekutorů o snadnější dopadení dlužníka asi převáží.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.