Správa domu a pozemku, běžná správa, vlastní správa apod.

Vložil N. Klainová (bez ověření), 4. Červen 2015 - 12:58 ::

Přestože si koleduji o nejrůznější útoky z řad všeználků a o desítky mínusů, je mi to v tuto chvíli jedno a přidám názor. Podle mého názoru se tu hádá nejméně polovina lidí o pojmy, které nepoužívají, nepotřebují je. Ale nemají třeba zrovna nic na práci.

Pokud někdo používá nějaké pojmy, které je možné vnímat díky mizerné právní úpravě různě, měl by uvést, pro jaké účely je používá.

Např. autorům právních norem z řad právníků působí problémy používat správně dvojice příjmy a výdaje a náklady a výnosy. Např. § 16 NV č. 366/2013 Sb. uvádí, co je příjmem SVJ (místo výnosem), zatímco v § 17 jsou rozebírány náklady vlastní správní činnosti. Největší chybou NV je, že není stanoveno, jestli je primárně určeno pro daňové účely nebo pro účtování.

Až si to ujasní, měli by si přečíst ZDP § 21h.

Účastníkům portálu SVJ, kteří mají zájem o mé vymezení pojmů správa, správní činnosti, vlastní správní činnosti, běžná správa nabízím svůj pohled na http://klaiex.webnode.cz/…ejich-kryti/.

Členění má zájemcům o novinky účetnictví od roku 2014 usnadnit orientaci v pojmech.

Hned na začátku uvádím mimo jiné, že se náklady/výdaje na správu člení podle nejrůznějších hledisek

Tato vícestupňová hlediska ovlivní účtování v konkrétní účtové třídě i členění analytických účtů. To se promítne do předepisování příspěvků na správu i do rozpočítávání skutečných nákladů na správu podle § 1180.

Promítnutí všech hledisek do účetnictví je velmi komplikované. Neumím si představit, jak to účetní zvládnou, když to zatím nezvládají ani někteří autoři příkladů publikovaných v odborných časopisech. Jmenovat je nebudu, napsala jsem jim to.

Pokud se vám moje členění činností souvisejících se správou a nákladů na ně pomůže, budu potěšena, pokud ne, napište mi to mailem na klaiex@seznam­.cz.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.