Vyjádření MPO k instalaci měřidel a indikátorů

Vložil OK (bez ověření), 9. Květen 2015 - 8:57 ::

Začátkem dubna jsem zaslal MPO dopis, týkající se instalace přístrojů registrujících dodávku tepelné energie, ve kterém jsem upozornil, že používání indikátorů umístěných na radiátorech trpí závažnými systémovými chybami. Projevem toho je, že rozúčtování nákladů na vytápění založené na této metodě jsou ve značné míře nevěrohodná, což vyhláška MMR č. 372/2001 Sb. nepřímo přiznává tím, že stanoví přípustný rozptylu měrných nákladů od průměru objektu, S touto praxí počítá i návrh nové vyhlášky, který taxativně stanoví spodní limit přípustné odchylky měrných nákladů ve výši 80 % průměru objektu.

MPO si tento problém zřejmě uvědomuje, i když se z pochopitelných důvodů vyhýbá kritice vyhlášky MMR. Nicméně zřetelně dává přednost denostupňové metodě, která „zohledňuje fyzikální podstatu šíření tepla v reálných podmínkách budov, kdy při jeho použití problém neměřených prostupů tepla nebo nulových náměrů indikátorů na vytápění umístěných na radiátorech, a tedy i nutných korekcí maximálních rozdílů nákladů na vytápění, které používá vyhláška č. 372/2001 Sb., zcela odpadá. Navíc je spravedlivé a (jak ukazuje praxe) pro uživatele bytů a nebytových prostor také jednoduše pochopitelné a kontrolovatelné, aby úhrada za dodávku tepelné energie odpovídala míře užití této služby, tedy dodávky tepelné energie charakterizované příslušnou úrovní (hodnotou) vnitřní teploty vzduchu v daném prostoru, která souvisí s užíváním bytů a nebytových prostorů.“

Celý dopis má čtyři stránky a lze si ho stáhnout z www.volny.cz/oklokocnik. V každém případě stojí za to si ho přečíst, mimo jiné z toho důvodu, že může napomoci ke sjednocení terminologie pro používané čtyři druhy, principiálně odlišných, technických pomůcek a vymýtí zlozvyk zahrnovat všechny pod společný termín „měřáky“. Dopis obsahuje také odkazy na relevantní předpisy, včetně upozornění na novelu vyhlášky č. 406/2000 Sb., která bude v nejbližších dnech zveřejněna ve Sbírce zákonů.

V současné době uvádím na zmíněné webové stránce osm příspěvků, které se přímo nebo nepřímo vztahují k problematice rozúčtování pomocí radiátorových indikátorů. Nejdůležitějším z nich je analýza „Systémové chyby rozúčtování nákladů na vytápění pomocí radiátorových indikátorů“, kterou jsem zaslal v polovině dubna MMR; většina ostatních se týká dílčích problémů. V zájmu snazší orientace jsem proto vypracoval „Vysvětlivky k obsahu webové stránky“, ve kterých stručně charakterizuji obsah jednotlivých příspěvků a jejich vztahy. Většinu z nich jsem v posledních dnech podrobil konečné redakci.

Ing. Otakar Klokočník

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.