SVJ(2000) a zavedení retroaktivity

Vložil lake, 3. Březen 2015 - 8:28 ::

Stále se zde objevují ničím nepodložené výkřiky o tom, že údajně právnické osoby SVJ(2000) jsou povinny řídit se ustanoveními NOZ o bytovém vlastnictví.

To samozřejmě není pravda. V NOZ chybí výslovné, jednoznačné a určité pozitivní přechodové ustanovení, což je podle Ústavního soudu nezbytnou podmínkou pro zavedení nepravé retroaktivity jakékoliv právní normy.

Právně je tedy vše jasné. Není o čem diskutovat. Retroaktivita NOZ se nekoná ani pokud jde o název SVJ, ani pokud jde o další části stanov spjaté s vlastnictvím jednotek a se vztahy vlastníků k právnické osobě.

Pro zajímavost zde uvedu, jak by musela v NOZ být zavedena nepravá retroaktivita. Pouze taková ustanovení by byla způsobilá změnit SVJ(2000) na SVJ(2012).

V roce 2006 předložila vláda návrh zcela nového zákona o vlastnictví bytů. Návrh byl později stažen z projednávání, avšak je stále přístupný na stránkách Parlamentu ČR: http://www.psp.cz/…xt/tiskt.sqw?…. Cituji z tohoto návrhu část, která řešila přechod mezi právní úpravou ZoVB a nově navrhovanou právní úpravou:

Sněmovní tisk 1118/2006 § 80
(4) Vlastníci jednotek, jimž vlastnické právo k jednotce vzniklo podle dosavadních právních předpisů, se ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona považují za vlastníky jednotek podle tohoto zákona. Do 1 roku ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona jsou povinni uvést veškeré právní vztahy k jednotkám, společným částem domu a k pozemkům do souladu s tímto zákonem. Nebude-li povinnost podle věty druhé splněna, může se vlastník jednotky obrátit na soud s návrhem, aby nahradil chybějící projev vůle.
Sněmovní tisk 1118/2006 § 81
(1) Společenství, které vzniklo jako právnická osoba podle dosavadních právních předpisů o vlastnictví bytů, se ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona považuje za společenství podle tohoto zákona. Do 12 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona jsou společenství povinna přizpůsobit své stanovy tomuto zákonu a založit úplné znění stanov do sbírky listin rejstříku společenství, popřípadě podat návrh na změny v zápisu společenství do rejstříku, má-li dojít ke změně zapisovaných ú­dajů.
Sněmovní tisk 1118/2006 § 84
Zrušuje se:
1. Zákon č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů). (…)

Pokud jste si tato ustanovení přečetli, víte už, jak se v právním předpisu má zavést nepravá retroaktivita. A teď zkuste nalézt v NOZ něco obdobného § 80 a § 81.

Ale copak to? Nenašli jste to tam? Dokonce § 3063 NOZ stanoví vyslovně, že dosavadní jednotky a veškeré vztahy k nim zůstávají zachovány podle ZoVB. To nevypadá jako zavedení nepravé retroaktivity, že?

Inu, není-li výslovné pozitivní ustanovení v právním předpisu, pak prostě žádná retroaktivita nenastává. Domněnky o údajné „retroaktivitě“ právní úpravy bytového vlastnictví pro SVJ(2000) jsou protiústavní. Právo se nedá okecat, olhat, obejít nějakými právnickými fantaziemi, znásilnit. I když hromady českých „právníků“ se o to usilovně snaží už třetím rokem …

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.