Vložil Anonymous (bez ověření), 13. Duben 2008 - 20:01

Vážený pane G.X.,děkuji za Váš názor. Krátce, nejde mi o to „předvádět se“ zde a poutat pozornost ale upozornit na stav, který si vykládá „vlastnická veřejnost“ podle svého, protože stávající ZoVB takové „detaily“ neřeší„. Proto jsou pak spory mezi "vlastníky a SVJ“ u „zazděných jader“ s přístupem jen k uzavíracím armaturám a měřidlům, v případě, že je třeba přístup dovnitř celé „šachtice=společ. části domu(SČD)“ !

  • Obecně lze snad chápat prostor „BJ“, jako uzavřený a ohraničený svislými a vodorovnými konstrukcemi. Pouze jejich „vnitřní povrchová strana“ stěn (panelu, byt. jádra) tvoří vnitřní hranici „BJ“, nikoliv celý panel nebo umakart. stěna, či jiná konstrukce oddělující „BJ“ od „SČD“! Do „BJ“ patří pouze „vnitřní povrchová úprava“ stěn ! Tolik k hranicím mezi „BJ“ a „SČD“.

Tyto stěny mají výplňové prvky : vstup. dveře do BJ a okna ve vnějším plášti domu, (ev. u světlíků, někde dokonce do vnitřních spol. částí domů do schodiště u cihl. domů). Vlastnictví „výplní“ ZoVB nedefinuje, proto si ho každý vykládá po svém.

  • Ke vchodovým dveřím do BJ : to, že jsou považovány vstupní dveře do „BJ“ (valnou většinou vlastníků) za „součást vlastnictví BJ“, je dle mého názoru nešťastné. Výsledkem je „různorodý“ vnitřní vzhled domu díky „různosti“ vstup. dveří do BJ. Zrovna tak považuji za nešťastné z hlediska vlastnictví, v řadě Prohlášení, členění oken na část „vnitřní“ (patří k BJ) a „vnější“ (jako „SČD“). Takto „přiblble“, by se daly posuzovat i vstupní dveře do „BJ“. To jen na ukázku, jak to je v praxi, díky špatnému ZoVB.
  • K šachtici : z vašeho příspěvku je patrné, že dle Vás, je v domě prostor, (uvádím ho zjednodušeně jako „šachtice se svislými společnými rozvody“), který je „územím nikoho“ ? Prohlášení slouží k tomu aby bylo definované (zatím nedostatečně), co patří do „vlastnictví vlastníků BJ“ a co do „SČD“, za něž nesou odpovědnost všichni vlastníci, jako SVJ. Váš názor, že plocha, kterou zabírá půdorys „šachtice“ není „relevantní“, mi připadá podobný přístup autorů ZoVB, při jeho tvorbě, podcenění a nedořešenost některých věcí. I tato plocha musí přeci jednoznačně k něčemu vlastnicky patřit ! K „BJ“ nebo do „SČD“, včetně (jak uvádíte) „komponent“ v šachtici.

V každém případě Vám nemám za zlé Váš odlišný názor a děkuji Vám za vyjádření k tematu, které nám všem dosud připadalo jasné, dle mého názoru však to není tak jasné a svědčí o tom, že by se i této „části domu“ měla věnovat v novém ZoVB větší pozornost!

k.kolar@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.