Nový pokyn D6 k § 9 ZDP

Vložil Pavel, 2. Únor 2015 - 16:28 ::

Na některé dotazy k uplatňování nákladů při pronájmu jednotek má odpovědět nový Pokyn GFŘ, který nahradí Pokyn D6.

Původně měl návrh některá nesmyslná ustanovení. Většinu se podařilo předkladatelům na několika jednáních vysvětlit a tyto hlouposti odstranit.

Uvádím jednu z posledních verzí Pokynu XX, který lze použít již pro rok 2014. Má být publikován snad již v 2/2015.

„Platby vlastníka jednotky na provozní výdaje (do tzv. fondu oprav a na účet společenství vlastníků) jsou na straně poplatníka, který nevede účetnictví, daňovým výdajem v okamžiku jejich úhrady. Jsou-li platby (jejich část) určeny na technické zhodnocení společných částí, jsou daňovým výdajem po dokončení technického zhodnocení a to formou odpisů. Pokud byly platby na provozní výdaje použity na technické zhodnocení společných částí, poplatník podle § 5 odst. 6 zákona o výdaje zahrnuté do základu daně v předchozích zdaňovacích obdobích sníží výdaje ve zdaňovacím období, ve kterém bylo technické zhodnocení dokončeno. O výdaje na technické zhodnocení se zvýší vstupní cena jednotky a do daňových výdajů se tyto výdaje promítnou formou odpisů.“

Více toho nešlo sjednat.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.