Praskliny ve stěně

Vložil Jan Novák (bez ověření), 14. Prosinec 2014 - 22:27 ::

Dobrý den, bydlím v bytovém době starém 7 let, postaveným společností Metrostav, prodejce (developer) je Finep. Krátce po nastěhování před těmi sedmi lety se začaly v mém bytě objevovat drobné, vlásenkové prasklinky ve stěnách. Po cca dvou letech jsme je nechali v záruce opravit. Pak byl nějaký čas klid. Asi 4 roky po kolaudaci se objevily problémy nové, tentokrát větší. Ve zdi v obývacím pokoji se začaly tu a tam ozývat hlučné rázy, nicméně ani další dva roky se v tom místě nic nedělo. O 2 metry dál, kousek pod stropem v blízkosti balkonových dveří a lodžie, se ale tou dobou objevila větší prasklina ve vodorovném směru, byť nepravidelná. Totéž v druhé místnosti, v místě, které rovněž přiléhá k lodžii (lodžie má dveře z obou těchto místností. Od té doby se to mírně zhoršuje. Největší problém se ale objevil až teď, zhruba před dvěma týdny: v té zdi, kde se začaly před cca dvěma lety ozývat rázy, se najednou objevila výrazná prasklina, dlouhá cca dva metry vodorovně, asi metr nad zemí. Nemáme tušení, zda je prasklý „jen“ štuk (což předpokládáme), anebo je to větší problém. U pojišťovny Kooperativa máme sjednáno pojištění bytové jednotky, když jsme ale problém nahlásili, řekli nám po telefonu, že nevědí, čím to může být (protože v bytě nenastal ani výbuch, ani pořár, ani nic, co by mohli zaškatulkovat), a rovnou mi řekli, že ke mně nebudou posílat žádného znalce, protože by prý stejně nic nezjistil. Tedy bych se chtěl zeptat:

  1. mohu se nějakým způsobem domáhat škody na prodejci, což je Finep? Přece jen, aby po sedmi letech od kolaudace najednou praskla stěna, to asi normální nebude.
  2. je normální, aby se pojišťovna takto zachovala?

Děkuji za případné reakce. Jan Novák

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.