Rozůčtování podle nového zákona?

Vložil Alena (bez ověření), 13. Listopad 2014 - 21:49 ::
Dobrý den,
§5/2/a zák. 67/2013 uvádí
(2) Nedojde-li k ujednání, nebo rozhodnutí družstva, anebo společenství, rozúčtují se náklady na služby takto
a) dodávka vody a odvádění odpadních vod v poměru naměřených hodnot na podružných vodoměrech; není-li provedena instalace podružných vodoměrů ve všech bytech nebo nebytových prostorech v domě, rozúčtují se náklady na dodávku vody a odvádění odpadních vod podle směrných čísel roční potřeby vody1),
Jak se mají podle §5, v případě, že nejsou instalovány „ve všech bytech nebo nebytových prostorech v domě
rozúčtovat náklady „podle směrných čísel“ pro všechna odběrná místa ?
  • v celé zúčtovací jednotce?, nebo jen těch
  • v nichž není provedena instalace podružných měřidel?

V roce 2012 jsme si pořídili vodoměry s dálkovým odečtem za cenu skoro 3-násobnou než vodoměry odečítané každoročně nějakou paní od správce. voda je také podle náměrů podružných měřidel rozúčtovávána doposud. Nyní před koncem roku oznámil správce na dotaz některých ojedinělých vlastníků, že jako společenství nemáme žádné usnesení o tom jak jsme „rozhodli“ – takže pro rok 2014 je třeba postupovat podle §5/2/a (podle směrných čísel). A správce navrhuje, abychom alespoň na následujícím shromáždění rozhodli o „pravidlech“ na následující rok 2015 (podle §4/4 prý rozúčtování roku 2014 jinak, než dle §5/2/a (podle směrných čísel) rozúčtovat nelze) – ale prý je to naše interní věc a on nám sám za sebe nic navrhovat nebude.

Podle předsedy jde o nesmysl a zabývat se jím budeme na schůzi, jen když to někdo nadhodí ve volné diskusi na konci shromáždění. Rozúčtovávat budeme stávajícím způsobem (dosavadní je podle náměrů). Předesa prý nedal správci žádný pokyn ke změně způsobu rozúčtování.

Podle mého, pokud má správce pravdu a bude neprovede rozúčtování podle něho způsobem rozporným se zákonem tak mi SVJ spůsobilo škodu ve výši ceny za dálově odečítaný vodoměry (cca 2200 za kus), které nedají li se použít pro rozúčtování, jsou úplně k ničemu. Podle mne SVJ způsobilo škodu většího rozsahu, protože byla li škoda způsobena mně, byla způsobena všem, a to v ceně zakázky výměny vodoměrů včetně jejich instalace.

Můžete mi poradit co s tím (tedy náhrada vodoměry na okrasu a rozúčtování pro rok 2014 a 2015 dle směrných čísel), jak mám postupovat já?

Prosím pomoc. Alena

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.