Vložil Neználek' (bez ověření), 7. Listopad 2014 - 4:07

Nejlepší možnost je, že si všechny indikátory či měřiče tepla zaplatí vlastníci sami s tím, že SVJ pouze pověří jejich pořízením a zajištěním instalace. Je totiž naprostý nesmysl, aby tato zařízení byla placena z příspěvků na správu (Vámi nesprávně nazývaným „fondem oprav“), neboť odběr energie jednotkou NEPOCHYBNĚ neslouží ke správě společných částí domu, ale výhradně k odběru služeb jednotkou.

V případě že by SVJ mělo měřidla ve svém majetku, je pravděpodobné že by jejich opravy, výměny a kalibrace, z neznalosti nebo arogance, platila z „příspěvků na správu“. Není rozumného důvodu, proč by SVJ muselo mít měřidla ve svém majetku. Může je mít, ale nemusí. Prostě pokud by spoluvlastník nesplnil „připojovací podmínky“, nebyl by připojen. Na tom není nic složitého k pochopení. Dále potřeba „něco vyměnit“ vyplývá z životnosti zařízení a to zda je měřidlo způsobilé k rozúčtovacím úkonům je samozřejmě osobní věcí vlastníka. příkladem je §4/7 a §5/7 vyhl. 372/2001.

Takže radím, aby přístroje pořídilo vlastníkům jednotek SVJ (klidně do svého vlastnictví), ale aby hrazeno bylo každým jednotlivým vlastníkem „za kus a za instalaci“(nikoliv z „FO“). Analogií jsou elektroměry, plynoměry či fakturační vodoměry které jsou ve vlastnictví dodavatele, ale jejich pořízení i instalaci plně hradí odběratel.
Je třeba mít na paměti, že co je hrazeno z „FO“ je rozúčtováno podle podílu a to si jistě uvědomují malometrážní byty které by z „FO“ rády hradily (i benzín do svých osobních aut kdyby SVJ provozovalo pumpu, nebo úhradu za společnou parkovací plochu máli ji SVJ provozovalo).
Tak ať Vám to dopadne.

Neználek'

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.