fond provozu SVJ

Vložil astera, 21. Říjen 2014 - 12:42 ::

Jsme SVJ v Praze, máme správce, kterého jsme převzali kdysi v dobré víře, že nám to usnadní činnost. Ale vyjma účetnictví nám to pouze tahá peníze z kapes a budeme to v dohledné době řešit. A teď s přijetím NOZ přichází jejich právník se stále novými nápady, v poslední době nám napsal, že si musíme podle NOZ vytvořit „fond provozu SVJ“, kam bude každý vlastník přispívat stejnou částkou. Cituji dopis:

V souvislosti s NOZ, konkrétně s par. 1180, se mají některé náklady, spojené s vlastnictvím jednotky rozvrhnout na každou jednotku stejně (rovným dílem). Tato skutečnost se musí objevit i v nových stanovách, které si vaše SVJ schválí. S touto skutečnosti se spojena i nutnost rozšíření předpisu plateb jednotlivých vlastníků o položku fond provozu SVJ, do kterého bude každý vlastník jednotky přispívat stejnou částkou. Bez ohledu na to, zda máte schváleny nové stanovy či nikoliv, doporučujeme na nejbližším shromáždění odsouhlasit rozšíření rozpisu plateb o fond provozu SVJ.

§ 1180 (1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad. (2) Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně.

Mezi náklady, které se rozvrhnou mezi jednotky rovným dílem, např. patří odměna výboru SVJ včetně mzdové agendy, náklady výboru SVJ na správní činnost, náklady na vedeni účtu SVJ, náklady na pořízeni majetku SVJ, pokud není samostatná položka v rozpise plateb i odměna správci, náklady na právní služby apod. --

Proč bychom to proboha měli dělat před tím, než budeme mít nové stanovy? A termín v NOZ byl do roku 2016, včetně, ne? Nechce se mi to líbit. Musíme fond provozu SVJ mít? Už teď?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.