NOZ a dluhy předchozího spoluvlastníka

Vložil lake, 20. Srpen 2014 - 23:17 ::

Dnes už je tak rozšířené nesmyslné tvrzení o údajném přechodu dluhů na nabyvatele jednotky, že na netu se už nedočtete nic jiného. Všichni novináři opakují tuto nepravdu jako papoušci.

Postačí však podívat se do samotného NOZ, a nesmysly o „dluzích s nožičkami“ se sesypou jako domeček z karet.

Podle § 1158 NOZ platí, že bytové spoluvlastnictví je pouze jednou z více forem spoluvlastnictví věci: „Bytové spoluvlastnictví je spoluvlastnictví nemovité věci založené vlastnictvím jednotek.“. Takže racionální zákonodárce by jistě upravil všechny typy spoluvlastnictví shodně, včetně toho přechodu dluhů, že?

Pokud by úmyslem racionálního zákonodárce opravdu bylo upravit automatický přechod dluhů při změně spoluvlastníka, udělal by to v první řadě u prostého podílového spoluvlastnictví. V tomto vztahu totiž neexistuje žádné SVJ, žádná osoba pověřená správou domu, která by mohla dluh vymáhat svým jménem. Takže se podíváme, zda obecná ustanovení o podílovém spoluvlastnictví znají automatický přechod dluhů na nabyvatele spoluvlastnického podílu.

Hledám … hledám … nic tam není.

V NOZ naleznete speciální ustanovení o přechodu dluhů zajištěných zástavním právem, o převzetí závodu a § 1893 o převzetí veškerého majetku nebo jeho poměrně určené části. V NOZ je upraveno dobrovolné převzetí dluhů a úloha věřitele při něm.

Ale ať čtete NOZ sebepečlivěji, nenaleznete v něm nic takového jako „automatický přechod dluhů na nového spoluvlastníka“. Nabyvatel spoluvlastnického podílu nehradí vůbec nic za bývalého spoluvlastníka, pokud neexistuje zapsané zástavní právo, případně pokud s převzetím dluhu on sám nesouhlasí. Zkrátka: ani z restaurace, ani ze spoluvlastnického vztahu se neutíká bez placení.

Tak kde je tedy ten údajný „automatický“ přechod dluhů, o kterém všichni píší, ale nikdo ho nikdy v NOZ neviděl ???
--------------------------------------------------------------------

Na závěr podotýkám, že ani další formy spoluvlastnictví upravené v NOZ neobsahují ani jedinou zmínku o jakémsi automatickém přechodu dluhů. Jedná se o:

  • bytové spoluvlastnictví,
  • přídatné spoluvlastnictví,
  • společenství jmění.

Je jen otázka času, kdy se ty nesmysly o dluzích přestanou psát v Právu a celá nafouknutá bublina se rozprskne.

lake

P.S. Pokud si chcete udělat vlastní úsudek o tom, co SKUTEČNĚ obsahuje NOZ ohledně přechodu dluhů a převzetí dluhů, přečtěte si to v NOZ. Nebo se podívejte na citace z NOZ: http://www.portalsvj.cz/…kutni-novela.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.