Vložil Petr Piskač MBA, 21. Srpen 2014 - 13:43

Moniko, dobrý den,
je to tak, jak píše kolega P_V: máte řádně zkolaudovanou stavbu – původně bez výtahu. Ani přístavba 5. NP nic nemění na tom, že můžete být i nadále bez výtahu. Jen tak trochu lituji ty, co v tom 5. NP bydlí (kočárky, malé děti, tašky s nákupy, atd.). Ale již s tímto jistě do přístavby šli a tak musí počítat s tím, že se musí obejít bez výtahu.

<u>Vy teď máte dvě cesty:</u>

  1. zůstanete i nadále bez výtahu
  2. v rámci Společenství se dohodnete na Smlouvě o výstavbě výtahu a v té smlouvě navíc mimo jiné také předem jasně definujete, jak budete výdaje s budoucím provozem výtahu účtovat jednotlivým vlastníkům (po patrech stačí).

<u>Při výstavbě výtahu máte také dvě možnosti, kde výtah postavit:</u>

  1. máte dostatečně veliké zrcátko schodiště uvnitř všeho domu a výtah se vejde do prostoru schodiště (pak stačí drobné úpravy zábradlí a nástupišť, také Stavební dokumentace bude mnohem jednodušší)
  2. nemáte dostatečně velké zrcátko schodiště a budete muset výtah přistavět zvenčí k budově (např. u hlavního vchodu; nebo ve dvoře domu – záleží na dispozičním řešení vašeho domu).

<u>Každý nově vybudovaný výtah má své klady i zápory, je dobré o nich předem vědět!</u>

  1. každý výtah zhodnotí dům i samostatné bytové jednotky. Tzn. kdo byt později prodává nebo pronajímá, je jistě atraktivnější než byt ve vedlejším domě bez výtahu
  2. výtah obecně zkvalitní život jako takový (např. koho baví nosit děti po schodech v náručí, tahat těžké nákupy, kola, etc. – v tomto je výtah velkou výhodou)
  3. na druhou stranu, pokud nemáte ve Společenství naspořeno, budete muset vyřešit financování výstavby (úvěr?)
  4. málo také výtahářské firmy říkají a zdůrazňují, že společně s výtahem budete muset vyřešit další finanční náklady s provozem výtahu spojené (náklady na projekt pro Stavební povolení, finance na výstavbu samotného výtahu a v neposlední řadě také výdaje na nutný servis výtahu a opravy – dle platné zákonné legislativy). Měsíční výdaje za služby ke každé BJ tak o něco málo vzrostou (pokud k tomu ještě nenaskočí např. bankovní úvěr na výstavbu – tam nárůst bude vidět mnohem více).

I s tímto je třeba předem kalkulovat a počítat.

Proto než budete o čemkoliv hlasovat, je dobré zvážit všechna pro a proti. Navíc jste nenapsala, kolik bytových jednotek připadá na 1 obytné patro. Znám osobně domy, kde jsou třeba jen 2 (!) byty na patře, což by znamenalo „složit“ se na výtah pouze při 10 partajích v domě – tady dvojnásob opravdu platí: „dvakrát promyslete, než 1× podepíšete“..

Mějte se hezky! S úctou k vám

Petr Piskač, MBA Autor je Projektovým manažerem fy Výtahy Příbram s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.