Hlasování SVJ - platí JEDNA JEDNOTKA = JEDEN HLAS?

Vložil Jaroslav999, 14. Srpen 2014 - 19:28 ::

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat, jestli lze od účinnosti NOZ a zrušení ZoVB stále dovodit, že spoluvlastníci jednotky mají postavení vlastníka jednotky (jeden hlas), tak jak to stanovil § 11, odst. 3) ZoVB.

Podle § 1206(1) NOZ má každý z vlastníků jednotek počet hlasů odpovídající velikosti jeho podílu na společných částech. Zákon ale nikde (pokud vím) nehovoří o tom, že JEDNA JEDNOTKA = JEDEN HLAS. Prosím opravte mne, pokud se mýlím.

Typický příklad: dva spoluvlastníci, každý vlastní ideální polovinu jednotky. Mohou hlasovat každý za sebe (tj. i proti sobě) jen na základě velikosti jejich podílu na společných částech nebo se musí shodnout?

Z toho pak vyplývá i otázka, zda je nutné na shromáždění hlasovat:

  1. po jednotkách (tj. počet jednotek = počet hlasů, byť každý hlas může mít jinou váhu) anebo
  2. po vlastnících, tedy čistě podle podílů na společných částech

Je mi jasné, že manželé v SJM musí hlasovat shodně, jelikož jejich vůle je při hlasování nedělitelná nicméně v našem SVJ se objevil i případ, kdy 1/2 jednotky je v SJM a druhá polovina je v podílovém spoluvlastnictví, což poněkud komplikuje výpočty :-)

Předem děkuji.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.