Vložil lake, 31. Červenec 2014 - 13:11

Opět Vás varuji. Neexistuje nic takového jako „poplatek za správu“ či „fond oprav“. Pokud budete používat fantazijní označení pro neexistující platby, zamotáte se do toho tak, že nebudete ani tušit co vlastně jste povinen hradit a komu.

Není pravdivé Vaše tvrzení „Tuto částku majitel bytu mohl zaplatit v jedné částce nebo rozdělit na měsíční platby – poplatky za správu“.
Pokud bývalý vlastník něco dluží SVJ a neuhradil svůj dluh jednorázovou platbou, pak to, co platí věřiteli, jsou splátky jeho dluhu, nikoliv „poplatky za správu“.

Napsal jste: „SVJ přece nemá žádný další příjem aby financovala rekonstrukce.“
V první řadě se mýlíte ohledně pojmu rekonstrukce: výměna oken je pouze opravou, nikoliv rekonstrukcí. O zástavě by mělo cenu hovořit teprve až taková možnost nastane. A není pravdou, že SVJ nemá žádný další příjem. Pokud si najdete byt v domě, kde existuje SVJ(2000), zjistíte ihned, že vybírá měsíčně zálohy na správu ve výši stanovené shromážděním. YTakže má příjem. Může samozřejmě po vlastnících vymáhat i příspěvek na správu (jednorázově nebo ve splátkách).

Zda si SVJ k překonání své finanční nedostatečnostri vezme bankovní úvěr je úplně jiná věc, která nijak nesouvisí s náklady na opravy/rekonstrukce domu. Vy jste jako vlastník jednotky povinen pouze uhradit tu opravu/rekonstruk­ci, kterou jste si objednal (hradíte alikvotně podle Vašeho podílu na společných částech). Svůj bankovní úvěr si hradí SVJ samo a nejde o náklad na správu domu.

Píšete: „Pokud jsem pochopil správně SVJ nemůže nutit majitele bytu, aby platil měsíční poplatky.“
To jste skutečně pochopil správně. Ale od placení Vás to nezachrání: SVJ může a bude nutit majitele bytu, aby hradil měsíčně zálohy na správu domu (podle § 15 odst. 2 ZoVB), případně aby uhradil příspěvek na správu domu (podle § 15 odst. 1 ZoVB). Vlastník v SVJ(2012) hradí povinně pouze příspěvky na správu domu (podle zákona č. 89/2012 Sb.). Všechny tyto platby se ovšem nehradí naslepo, nýbrž pouze jsou-li k tomu splněny zákonné podmínky. To si musíte hlídat sám, jinak Vás oberou.

Nakonec se ptáte na služby spojené s užíváním bytu (úklid společných prostor, výtah, osvětlení společných prostor). Jako uživatel družstevního bytu přece víte, že služby se poskytují a hradí opdděleně a že nemají nic společného se správou nemovitosti. Jde o plnění na základě zákona č.67/2013 Sb.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.