Vložil Michal-dotaz (bez ověření), 31. Červenec 2014 - 8:41

Dobrý den,

moc děkuji za odpovědi, asi si vezmu dovolenou a začnu studovat :) Je toho opravdu spousta o čem jsem neměl ani tušení.

Zatím jsem pročetl články ohledně poplatků za správu a rád bych se ujistil, že v tomto nemám opět hokej :)

Budu předpokládat, že se rozhodneme koupit byt v osobním vlastnictví, o kterém jsem psal. Poplatky za správu jsou u současného majitele bytu 2.668Kč/měsíčně. Tento měsíční poplatek musel tedy vzniknout v minulosti např. při rekonstrukci střechy nebo výměny výtahu atd. Částka za rekonstrukci se tedy rozdělila mezi jednotlivé majitele bytových jednotek. Tuto částku majitel bytu mohl zaplatit v jedné částce nebo rozdělit na měsíční platby – poplatky za správu . . . většina neinformovaných včetně mě říkáme fond oprav. Tzn. pokud se rozhodnu byt koupit, měl by původní majitel bytu částku uhradit popř. ponížit cenu bytu? Tato částka 2.668Kč tedy není nekonečnou měsíční platbou, ale pouze platbou na uhrazení závazku za rekonstrukci.

To máme měsíční částky v případě revitalizace v letech, kdy jsem nebyl majitelem tohoto bytu. Co se ale stane, když je potřeba vyměnit např. okna? SVJ přece nemá žádný další příjem aby financovala rekonstrukce. Rozhodne se půjčit peníze od banky, v zástavě banky bude celá nemovitost, v katastru nemovitostí bude uvedeno „Zástavní právo smluvní“ a celá výše rekonstrukce se rozdělí mezi majitele jednotek podle podlahové plochy. Je to tak?

Pokud jsem pochopil správně SVJ nemůže nutit majitele bytu, aby platil měsíční poplatky. Pokud však vznikne dluh na celkové nemovitosti (např. právě rekonstrukce), musí majitel bytu zaplatit poměrnou část dle velikosti bytu a je jedno zda zaplatí jednorázově nebo formou měsíčních plateb.

Ještě mě nyní napadla dílčí otázka. Jak je to u položek – úklid společných prostor, výtah, osvětlení společných prostor. Měl jsem za to, že je to zahrnuto v této měsíční platbě. Co vše je zahrnuto v poplatcích za správu? Jsou to veškerá pasiva domu (dluhy, úklid, společné prostory atd.) rozděleno mezi vlastníky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.