Financování opravy která je dražší než FO

Vložil Ondrej Svejdar (bez ověření), 22. Červenec 2014 - 14:44 ::

Dobrý den, v našem domě by bylo potřeba vytvořit hydroizolace. Spodní byty si oprávněně stěžují na nadměrnou vlhkost zdiva. Předpokládaný rozpočet převyšuje aktuální stav financí ve FO. I když se na shromáždění ve velké většině shodneme na nutnosti opravy, neshodneme se na způsobu financování. Někteří vlastníci by rádi zaplatili rovnou „svůj díl“ (a aby tak učinili i ostatní), jiní tuto možnost nemají. Jiní naopak navrhují extrémně zvednout příspěvky do FO na časově omezené období. A proti úvěru je silná opozice.

Rozumný přístup by byl (podle mě):

  • kdo chce ať zaplatí rovnou
  • na zbylé jednotky vzít úvěr, splátku jistiny i úroky rozpočítat na jednotky které nemohou složit hotovost dle metrů čtverečních příslušných jednotek a připočítat to do jejich měsíční platby

Je to takto možné ?

Za další pokud se schválí ve velké většině (nad 3/4 jednotek i podlahové plochy) oprava i s rozpočtem je SVJ oprávněno vymáhat po vlastnících kteří nesouhlasili jejich poměrnou část ?

Až dosud jsme všechny schválené opravy financovali jen a pouze s FO, takže nemám zkušenost (z velké většiny je vůle zaplatit mimořádnou platbou, ale minoritní opozice je silně proti (nedostatek financí)).

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.